July 24, 2012

It comes from experience..

Sejak berkecimpung dlm dunia bisnes online ni, ramai jgk la yg tanya tips utk berbisnes. Well, to be honest, I dont have any particular tips to share with. Personally, I think it comes with experience. Not something that you can get in one shot.

Naturactor Collections (online biz that I'm currently doing) is NOT my first business. Aku dah didedahkan dengan dunia business ni since kecik lagi. Parents aku dulu pun berniaga jugak. My late dad dulu peniaga pasar malam. Sejak aku lahir (beberapa bulan lepas lahir), mak aku dah bawak aku ikut ayah aku berniaga pasar malam. Bukan pasar malam je, pasar pagi, pasar tani.. semua pasar lah ayah aku berniaga. Dari situ sedar xsedar sebenarnya aku develop my interest in business..

Aku ikut ayah aku berniaga sampai aku masuk asrama, which is umur 13 tahun. Selama 13 tahun tu jugak lah aku ikut ayah aku berniaga, and start umur aku 6tahun, aku dah diajar utk mencongak laju utk kira total yg dibeli oleh customer. Aku dah start tolong ayah aku jual2 and berniaga since 6tahun. Yes, 6 years old.

Oh yes, maybe some of you might curious what kind of business my late dad was doing - jual ayam goreng + burger :) Selama 13 tahun aku ikut ayah aku berniaga, sebenarnya banyak selok belok perniagaan yang aku belajar.. Aku igt lagi ada this one time ni, ada sorang customer ni nk beli kentang goreng, time tu umur aku 7tahun. Aku pun telah mengambil kentang goreng dgn BARE hands, and memasukkan kentang tu kedalam plastik. Disebabkan terdapat sisa2 garam terlekat kt tgn aku, dengan tanpa segan silu dan selambenya aku telah menjilat jari jemari aku yg comel tu depan customer tersebut. agak eyeeeewww kan? ahahah. Well, that wasn't the thought of 7yo kid. And customer tu dah sah2 la cm.. eeeee.. haha, terus dia blah dari situ. Aku cam xpaham ape yg berlaku time tu, agak terpinga2 jgk aku. Haha. Tapi skg, aku dah xterpinga2 sgt la, sbb kalau aku berada kt tempat customer tu pun, myb aku buat benda yg sama. Hihi

Masa primary school pun aku banyak jgk jual2 benda. Myb sbb aku mmg minat biz kot.. Aku igt lg masa darjah 2-3 cmtu, aku mtk mak aku gorengkan keropok ikan.. nnt mlm2 masukkan dalam plastik, pastu bakar ngn lilin (nk gamkan plastik tu). Pastu esok pagi, jual 20sen kt kawan2. mmg laku la.. boleh la dapat dlm Rm5-10 sehari.. jadi duit poket :)

Then kt depan rumah aku dulu ada pokok jambu air. Mmg maaanis sangat jambu tu. Aku dengan rajinnya pergi panjat jambu tu, and petik buah2 yg masak and manis.. Pastu aku cucuk kt lidi, then aku jual 50sen secucuk. Aku bawak laa naik basikal keliling kampung. Time tu aku darjah 2 kot xsilap.

Ada jugak aku jual kacang goreng kt skolah. Masak sendiri tuuu.. goreng kacang tu, pastu letak garam.. then bungkus dgn surat khabar, pastu jual 20sen kt skolah.. Mmg xcukup la.. everyday pun cmtu :)

Itulah, bila pikir2 balik, mmg aku minat sgt kt biz ni.. Mmg dari kecik aku suka jual2. Myb sbb dah diberi pendedahan awal kt arwah ayah kot. So interest tu develop sendiri :) Pernah jgk aku terfikir utk focus kt biz je.. tp at the same time aku sayang ngn kerja aku skg. Aku mmg berazam nk kembangkan lagi biz, nk ada kedai and pekerja sendiri, but at the same time, aku xnk quit kerja aku skg (working as engineer in TM). Kalau boleh aku nk excel in both fields. Menjadi businesswoman and engineer yg berjaya (?). Engineer yg ada IR. at the same time, I have boutiques and my own workers. Have my own customers.


Well, let's see where will I be heading then.. :)




psss.. wish me luck people!

July 08, 2012

Lazy update..

Hi people..

It has been a veeeeeeeeeeeery long time since my last post. Sorry for the silence.. Has been quite busy lately. With my own growing business, Alhamdulillah and my cutie pie baby girl, Safiyyah, life getting more wonderful day by day :') Thank you Allah for everything.

Anyway, sbnrnya xtau nk update ape sangat.. Cuma just cerita2 kosong about my life skg (as if u guys want to know, right? :P)

Last few days pergi Jepun.. and honestly rasa mcm xnk balik Malaysia je. Why? Coz I LOVE Japan. The first moment I step into Japan (last 4 years) I already fallen in love with Japan. But if tanya exactly ape yg best sgt pasal Jepun ni, honestly, I have NO answer. I just feel comfortable with people around there, and I like the culture, languange, the foods ( I loveeeeeeeeeeee sushi!), and everything about Japan (except the immigration -u know why if u ever deal with them). Bila pergi Jepun je, rasa nk stay lama2 kat sana. Nak kerja kat sana. Tapi apa kan daya... more things need to be done here :(

Kalau kt Jepun, most places yg popular dah pernah pg dah. around Tokyo, Akiba ke, Harajuku, Shinjuku, Ueno, Asakusa, etc etc.. Sbb dulu masa first time datang dah travel sampai Hiroshima. Hehe. I've been to Nagoya, Osaka, Hiroshima, Mount Fuji (sangat cantikkkkk!), etc. But my wish since I was pregnant utk travel ke Northen Japan still xtercapai. Teringin nk pg Sapporo, Hokkaido, and kawasan atas2 tu.

Well, tgk la mcmana nnt, kalau ada rezeki inshaAllah akan sampai ke sana (lagi?). This time nk bawak budak tecik Safiyyah pulak! Hihi :D


Nway, what's ur wish?