June 12, 2014

Mount Fuji: Unspoken Aokigahara Forest

Disclaimer: This entry contains number of pictures that might not suitable for your soul/ pregnant women, heart attack patients, etc.

Hi all,

Tetiba angin nk update blog dtg. Hehe. So let's update now!

Anyways, nak cite something, but selalu xde idea mcmana nk start cerita ni -.-'
Alkisahnya cmni.. haritu masa I went to Japan for trip with my hubs & friends, kitorang pg Gunung Fuji.. Sebenarnya dah penah pegi dah, tp dulu la.. tahun 2009 cmtu. So we decided to rent a car & pergi lagi skali..

Cantik kan Gunung Fuji ni? Kalau tgk sendiri depan mata, mmg laaagi cantik!
Our picture - On the way to Fuji

Our picture - Scenery masa naik Fuji by car

I remembered dulu time pergi akan lalu kat this one place ni.. Bila lalu kt sini, mesti terdengar bunyi something..Kat kaki gunung Fuji ni la.. Well just fyi, nak pergi Gunung Fuji ni especially kalau drive mmg kena lalu kt kawasan kampung2 & hutan sikit.. xde la sikit mmg agak tebal jgk la hutannya. Sbb Fuji ni dah nk masuk kt kawasan Fukuoka, which is dah jauh da from Tokyo (about 2hrs from Tokyo).

Anyways, back to the story, as expected, bila lalu kt this one place (Kaki Gunung FUji yg penuh dgn hutan kiri kanan), kitorang dengar something.. Dengar bunyi la.. and it was scary. Like seriously scary.. dengar mcm bunyi org menyanyi ramai2. Tapi the thing is, kiri kanan adalah hutan tebal. Sape pulak nk nyanyi ramai2 kat dlm hutan tu kan? Jeng..jeng..jeng..

Time tu I thought it's something to do with the road. Coz I heard people said the road is quite hollow & that's why bila ada kenderaan lalu kt atas tu menghasilkan bunyi. But as long as I wanted to believe this, my head just couldn't relate to the sound of people singing. Like people singing in the temple or something.

Then.. time balik (after pg Gunung FUji, balik lalu jalan yg sama), we decided to record the sound. Mmg dah bersedia dah ni nk record kan. Kira dah siap2 open video & nk klik "START" button je bila lalu kt kawasan tu.. tapi tah mcmana, our mind distracted. Tetibe kitorang rasa.. mcm jalan lain ni.. xtau kenapa cmtu. Myb sbb guna GPS, kitorang rasa GPS tunjuk jalan lain masa balik tu.. So, dgn hampanya kitorang just tutup the video.

By the time the video is off, tetibe the sound singing! Mmg kelam kabut la nk bukak hp balik nk record kan & time tu laaa jgk hp lambat la ape la.. mmg tahape2 la rasa time tuuu. Haha. Bila dah ready & kitorang klik "START" je, the sound immediately STOP. Instantaneously. Well, I just be positive.. myb coincidence je tuuuuuu. Hehe..

So.... bila sampai hotel je.. kitorang terus google pasal benda ni. mcm2 la kitorang search, like "singing road" la.. "singing forest" la ape la.. At last, kitorang came across this one.. "Forest Aokigahara".

Rupa2nya.. hutan kt kaki Gunung Fuji tu nama "Aokigahara Forest". Aokigahara Forest ni dikenali as "Sea of Tress" & "Suicide Forest". Apparently.. forest tu mmg sgt2 tebal even moonlight pun xdpt nk menyinari lantai hutan tu waktu malam (ececeh.. ayattt). Hutan ni mmg senyap sbb xde serangga/binatang pun kt dlm hutan tu sbb angin xdpt nk masuk dek ketebalan hutan tu. But seriously, itu mmg apa yg dikhabarkan la. What shocked us more is, actually kat dalam hutan ni.. mmg baaaanyak sgt dead bodies.. Japanese like to commit suicide here. Even kalau jalan kt dalam hutan tu pun mmg akan terlanggar2 la tengkorak, kasut org yg dah reput, tali yg tergantung, mayat tergantung.. mmg scaryyyyyyy. Aaaanndd I think it makes much more sense now why I heard that "people singing sound from the forest". I'm not sure, myb the syaitannn byk berkeliaran kt tempat tu kan. Nauzubillahhh.

Fyi, every year more than 100 dead bodies found in this place & the number increases drastically over the years.. So.. sesiapa yg berani boleh la pergi Gunung Fuji & stop kat kawasan ni & masuk dlm hutan tu tgk sendiri mayat2 tu mcmna.. I myself even dgr suara tu pun dah xberani~ Haha

Dead body found everywhere..
This kind of skulls is normal eyesight in this forest
I'm not sure their method of suicide tho..
. This sign means "Think before committing, we will solve your problem".Even this sign built to stop the suicidal but it does not stop the number for keep increasing.   


**All pictures are taken from Google.

3 comments:

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

scary giler. tapi tgk gmbr zu haritu kt fuji cantik gila. nnt de rezeki ke sana, sila bawa naz ke gunung fuji ye. heee

::smaku:: said...

Subhanallah cantik! Nak pergi! tapi ita, i ve heard of singing road en route to mount fuji. maybe korang lalu kat singing road tu?

Zunita Ramli said...

@smak: yup that singing road. Well, I heard that version of the singing road jgk.. tp the song that the road sang apparently so scary.. so I believe the version of Forest Aokigahara. Hehe. pergilah smak. Mmg best gilerrrr!! Tapi kalau nk lalu kt tempat ni kena naik kereta. Naik train xlalu sini.. hehe


@naz: mmg cantik sgt2 naz. Xtergambar dgn kata2. dalam gambar dah cantik.. kalau tgk live laaagi cantik! :)