June 24, 2015

Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   

Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)

Salam & Hello everyone!

Today in the mood of writing, so lets continue the journey :)

3 May 2015  
Itinerary:    

Strolling around Stamford Bridge Stadium
Harrods

Platform 9 3/4 King Cross Station
Tower Bridge
Tower of London 

 
Day 4 kat London actually xde apa sgt activity pun, sebab apa yang di plan asalnya utk Day 4 ni dah covered dalam Day 3 semalam.. So kitorang more like strolling around London & pergi tempat yang least place to go la.. Hehe.


Today (that time la) is the match day dekat Stamford Bridge. Memandangkan my hubs adalah die hard core Chelsea fans, so dia awal2 lagi dah booked masa nak pergi Stadium (even xdpt beli ticket pun!) haha. Masa tu match Chelsea vs Crystal Palace. Match penting katanya utk tentukan juara liga. Ticket sold out 3 minutes lepas release! Memang impossible la nak dapat kan. 

Tapi memang rasa lah kemeriahan ber"Chelsea" kat sana. Every supporter pakai blue jersey, mcm gelombang lautan biru gitu. Heheh. Diorang siap bersorak nyanyi2 lagu Chelsea. Saya yang bukan Chelsea fans pun jadi semangat. :D
 
Jadual Underground, sesak sbb match Chelsea

Everyone was busy. Ramai sgt orang kat Fulham Broadway station ni sbb ni station terdekat utk ke Stamford Bridge

Macam2 benda ada jual kat depan Stadium

In front of the stadium

Last minute shopping before masuk stadium! hehe

Beli 1 mafla sebagai kenangan. 10 pound (RM55)

Nak juga bergambar depan stadium. Hihi

Sebabkan semalam teringat2 casing Iphone 6+ kat Harrods (tapi xbeli), so memandangkan Day 4 ni ada masa lebih, so we went to Harrods again. This time kitorang pergi naik underground terus dari Fulham Broadway station to underground paling dekat dengan Harrods (which I forgot the station name). Kitorang just guna Octopus card yang semalam tu je. Sgt convenient, so xperlu nak beli ticket dah :)
2nd time ke Harrods. Hiks!
Then sampai Harrods, mcm biasa lah ramai sgt orang. Plan asalnye nak beli casing phone je, tetibe rasa plastik Harrods tu terlebih berat plak dengan barang lain ;p opss. hehe.

Oh yes, one thing about the underground in London ni.. I am not that satisfied with the facility. In terms of punctuality yes, memang punctual.. tapi facility memang teruk la for me. Toilet dalam station kebanyakan xde, escalator/lift pun banyak station yang xde. I am concern about this sebab I brought baby stroller (&of course with toddler 3yo) lah kan. So.. Kalau xde lift/escalator susah nak turun/naik tangga dengan baby stroller tu. Sigh. So that was the case, we had to angkat the stroller & bawak naik tangga. My daughter pun kena turun & naik tangga sendiri. Kalau tangga tu tinggi, memang jenuh la. I cannot help myself than comparing with Japan JR (train) station. Kalau kat Jepun, SEMUA station ada escalator/lift. Memang sgt2 convenient. 

Family groupie :P
Ok, continue the journey.. after Harrods we still got spare time, so we went to Platform 9 3/4, King Cross Station. Kalau Harry Potter (HP) fans mesti tahu tempat ni. Hehe. Platform 9 3/4 ni adalah platform tempat HP balik ke Hoghwards. Platform ni terletak antara Platform 9 & Platform 10. Sebab tu namanya Platform 9 3/4. Hehe. Platform ni kalau ikut cite HP tak visible to normal human, hanya witches & wizards je boleh lalu sini. 

Miss Lil' Safiyyah Potter :P Ni la dia platform 9 3/4 nye.

In front of King Cross Underground
King Cross Station

Rehat2 kat sini dulu :)

Sunny days :)
Platform 9 3/4 ni memang jadi tourist spot kt King Cross tu. Actually King Cross adalah satu station yang agak besar, Platform 9 3/4 adalah part of it. Memang ramai orang beratur nak ambik gambar. Kat tepi tu ada kedai HP jgk. Jual mcm2 benda contoh wands, butterbeer, mafla HP, etc. Kalau HP fans mmg boleh pengsan masuk dalam ni banyak benda best2. Nasib saya bukan peminat tegar. Hehe

Groupie lagi kat depan Tower of London

Tower of London


In front of the entry of Tower of London
 

Then, we all went straight to London Bridge. Tetibe teringat pulak lagu "London Bridge is falling down" :P Kitorang pergi situ dari Harrods naik Underground. Tak boleh la nak jalan.. jauhhhh. Hehe. Ada Tower of London jugak kat situ. It was actually a castle zaman dulu2. Tak baca pulak sejarahnya pasal castle tu. Kalau nk tahu details boleh google la. Hehe.

Actually we did not really go near London Bridge pun.. tengok dari jauh je kat jeti. Sebab malas nk jalan ke situ. Haha. Oh yes, kat jeti tu boleh sewa naik kapal, nnt diorang akan bawak pusing dekat river tu la & lalu bawah London Bridge tu. Apa yang istimewa pasal London Bridge ni jalan tu boleh terbuka utk beri laluan pada kapal2 besar yang nak lalu. Rasanya ada sejarah jugak pasal London Bridge ni. If you are keen to know, boleh google lah. Hehe.


London Bridge
London Bridge
 What I do really remember, masa dekat Tower of London tu Safiyyah poo poo plak. Of course kena pergi toilet nak basuh. I was very shock sebab toilet kat London pun kena bayar! Dekat tourist attraction plak tu. Memang xpatut betul. Ingatkan kat Msia je toilet kena bayar ni. Haha. Bayaran masuk toilet adalah 70pence (RM4.20) per entry ye. Jadi make sure anda betul2 nak pergi toilet baru pergi. Haha. Kalau tak, pembaziran banyak tu. Hihi. 



Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

TOTAL: RM14,005.50




To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com

 
 

June 23, 2015

Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)


Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey) 
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)

Salam all,

After pause for some time, nak sambung Europe Trip punya entry. Hehe. Sorry for the delay >.<

2 May 2015  
Itinerary:   
Big Ben
London Eye
Parliament House
Westminster Abbey
Buckingham Palace
Harrods
Tower Bridge
Tower of London

3rd day kat London ni basically tour around city je. Sebab tempat2 tu dekat2 je & boleh jalan kaki from one place to the other.

Persinggahan yang pertama adalah Big Ben. Untuk ke Big Ben ni fairly easy jgk la sebab memang ada Underground yang stop betul2 depan Big Ben tu. So kitorang naik underground from Fulham Broadway Station to Westminster kot xsilap nama stop depan Big Ben tu. Masa kat London kitorang guna Octopus card, macam Suica card kalau kat Jepun atau Touch 'n Go card kalau kt Msia ni.

Di Fulham Broadway masa tunggu train.

Octopus Card boleh beli kat mana2 stesen Underground. Harga card 5pound (RM29.60), then boleh topup nilai kredit to any amount yang kita nak. Nak 5 pound ke, 10 pound ke, etc. Then kalau dah habis guna then nak balik Msia ke kan.. boleh return kat tu kat mana2 kaunter Underground pastu boleh dapat refund 5 pound tu :)

Kat dalam train. Well, I would say train agak kecil berbanding train di Jepun

Hihi. Mamat omputih ni sibuk je nak join ambik gambar ;p
Berbalik kepada cerita tadi, first pit stop adalah Big Ben. Bila sampai sana tu memang raaaamai sgt orang, mostly tourist lah. Just sightseeing je kat situ. Nothing much to do.

Ni stop utk ke Big Ben

Tadaaa.. Big Ben. Rasa xcaya dah sampai sini, selalu tgk dlm TV je :')

Betapa ramai nye orang kt sini. Make sure u keep your purse/wallet in safe place ye. Takut kena pickpocket je.
After that kitorang jalan pergi Parliament House (sebelah tu je) & Westminster Abbey. Westminster Abbey ni famous sebab tempat Kate Middleton & Prince Harry kahwin dulu. Church nye pun memang cantik & very old-style architecture. Kitorang xmasuk dalam, sebab queue nak masuk tu.. mashaAllah punya paaaaaaaaaaaaaaanjang! Agaknye berjam beratur baru boleh masuk. Fee masuk xsure berapa sebab kitorang xmasuk dalam. Katanya hiasan architecture dalam Westminster Abbey ni pun memang cantik giloss. Heheh. Tengok dalam TV je lah. Hiks.

Westminster Abbey. Lihatlah betapa panjang queue nak masuk tuu

In front of Parliament House
Oh yes, before tu kitorang pergi London Eye jugak. London Eye ni dekat je ngn area Big Ben tu. London Eye ni macam kincir besar tu. Tapi kitorang xnaik, tengok dari jauh je. xsure bayaran dia berapa. Hehe.

In front of London Eye

Kesian budak kecik ni.. mak ayah dia dok sibuk ambik gambar.. tertidur dia dalam stroller :')
London Telephone ni memang signature London lah. Mesti ambil gambar kalau pergi London :)

Can't remember this place name =.=
Pastu kitorang jalan pergi Buckingham Palace. Dari Westminster Abbey tu kalau jalan around 15mins jugak la. But no worries sepanjang jalan tu ada taman cantik.. So xterasa la lama berjalan tu. Tak ingat pulak nama park tu apa =.= yang pastinya time tu ada bunga tulip cantik, hiks. Ada air pancut & playground jugak. Safiyyah memang suka sangat main kt playground tu. :)

Cantik kan tulips kat Park tu :)

Tulipssssssss
Close up tulips. Cantik sgt!

Kelaparan.. makan je apa yang ada :')
Seronok dapat main kat playground :)
Main see-saw dgn orang putih. Hiks.
Main gelongsor :)

Masa sampai kat Buckingham Palace tu memang ramai sgt orang. Kebetulan masa tu sehari selepas or the day Kate Middleton bersalin, xigt. Memang ramai orang berkumpul depan istana nk tgk baby. Memang siap polis & guard jaga sepanjang pagar tu. Takut org ramai rempuh masuk kot :S

Jalan tutup depan Buckingham Palace

The palace

Ramai betul polis & orang nak tgk Kate Middleton agaknye
Then kitorang jalan lagi ke Harrods. Dari Buckingham Palace ke Harrods tu ambil masa dlm 15-20mis. Kitorang jalan berdasarkan peta & instinct. Haha. Nasib xsesat :P

Ni la contoh map yang kitorang guna. Map bandar ni mmg banyak kat tepi2 jalan. Sgt useful!

Sampai Harrods, memang shopping sakan la. Actually xla berapa sakan sangat. I bought Harrods Tea, Hazelnut Choc, handbag Harrods & Cath Kidston. Harrods Tea ni katanya antara the best tea la.. And I admit that, memang seeeeeeeeeeedap sgt! Handbag Harrods & Cath Kidston memang murah la kat sana banding kat Msia. *Nyesal beli 1 je *

Jalan nak ke Harrods dari Buckingham Palace

Dari kejauhan dah nampak Harrods!

Ramainye lah manusia kat Harrods ni
Along the way tu ada jugak la beli2 souvenir kat tepi2 jalan. I am not sure mana the best tempat nak beli souvenir, tapi apa yang saya boleh lihat semua pun lebih kurang sama je harganya & for me it was quite cheap jugak. Macam fridge magnet tu 5pound boleh dapat 10pcs.

After visiting Harrods tu, kitorang terus balik.. Sebab masing2 pun dah penat (&juga lapar!) Haha. Masa balik kitorang singgah makan Nandos kat area Fulham Broadway Station. Fyi, semua Nandos kat seluruh dunia adalah HALAL (setahu saya lah). Dekat katalog menu Nandos tu sendiri ada inform Nandos tu halal. Tak silap saya owner Nandos tu adalah muslim. Well, harga 1/4 chicken kat Nandos London agak mahal jugak, around 8pound (RM47.40). Masa tu kitorang order 2 set quarter chicken xsilap. Habis dalam RM100 jugak la makan Nandos. Tapi dah lapar punya pasal, makan ajeeee . Heheh.

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295


Day 2 Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

TOTAL: RM14,005.50


To be continued..

 PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com


June 11, 2015

Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.

Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.

Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)

Assalamualaikum & Hello guys!
Alhamdulillah, today's entry nak sambung pasal Day 2 trip :)

1 May 2015
Itinerary: 
Strolling around neighborhood area
Chelsea Stadium Tour

Since it was the first day we were in London, so I did not plan much for the day. Coz I was afraid, we were still having jet lag at that time. So I planned to stroll around the homestay area to get familiar with the surrounding & having Chelsea Stadium Tour in Stanford Bridge Stadium.

Well, pagi tu bangun agak lambat jugak, around 11-12pm cmtu. Ye lah, malam tu tertidur pun around 4-5pagi baru dapat tidur =.= Cuaca agak sejuk juga, I think around 10-15 degree on the day. So memang rasa nak bergulung je laa dalam comforter kan. Hehe.

Safiyyah OOTD :P
That morning, we just stroll around kawasan perumahan situ. The neighborhood quite quiet jgk la.. Memang damai je. hehe. Kat situ ada jugak kedai kebab halal, chiken chop halal. And banyak convenient store. Tesco express pun ada (macam mini Tesco). Rumah homestay yang kitorang sewa tu dekat je ngn bus stop, around 3-5min walk kot. Kalau Tube dalam 15mins walk. Tapi kitorang prefer jalan je. Jimat sikit. Hihi

Double Decker Bus in London

Kalau naik bas, cost around 1.5 pound (RM8.70) one way. Tak kisah dekat ke jauh ke.. harga tetap sama. So kalau jauh untung la naik bas.. tapi kalau dekat cm rugi la pulak naik bas kan. Bas kat sini semua jenis Double Decker punya bas. Well, time bas datang pun punctual, bas pun bersih. No question about that la. Frequency pun not bad. Tak de la kena tunggu lama kalau terlepas bas kan. 

Fulham Broadway Underground (Tube). Paling dekat dengan homestay & stadium
***

Kitorang punya Stadium Tour tu start pukul 3pm. Tapi kena ada kat sana around 2.30pm paling lambat. Sebab diorang nk get ready print the pass, etc. Ticket utk Stadium Tour ni boleh beli masa kat situ jugak, atau book online. But I booked online sebab dapat diskaun. Hehe. 

Boleh booking ticket Stadium Tour tru website Chelsea.  
Kalau booking online:
Dewasa (16+) 17pound (RM98.40)
Kanak2 (11+) 11 pound (RM63.70)
Concession 12 pound (RM69.50)
Bawah 5 tahun FREE 

Kalau beli kat kaunter (walk in) 
Dewasa (16+) 20pound (RM167.80)
Kanak2 (11+) 15 pound (RM87)
Concession 12 pound (RM69.50)
Bawah 5 tahun FREE


So kalau nk jimat better beli online siap2. Hehe. Stadium Tour ni termasuk Museum Tour skali.Tapi tour ni tak sentiasa ada. Kena tgk jadual dia. Sebab kalau tgh season bola, memang ada masa Stadium ni digunakan, so mmg xavailable la utk tour. So mmg highly recommended utk check jadual bila ada tour tu secara online kt website tadi. 


Tour ni dijalankan by group. 1 group max 40 org. Kalau group tu dah penuh so xboleh booking dah time tu. Better booking awal jgk sebab biasa mmg penuh 40org tu. 

Masa kitorang pergi tu memang cukup 40 orang. Only kitorang je Asian.. yang lain sume mat saleh. Terasa pendek di situ. Haha. Tour ni di bawa masuk bilik persalinan, padang, bilik utk sidang media, etc. Memang terasa aura Chelsea disitu. Hehe. 





Ticket utk match ni sold out 3 mins after released! Gile tak gile.. huu

In front of the gate

Actually i was imagine that the stadium was very big, mcm Stadium Bukit Jalil tu. Tapi bila tgk depan2.. kecik je.. nampak je besar dalam TV.. tipah tertipu rupanya. hehehe




In front of the stadium

In front of the stadium. Hihi
Padang yang memang cantik dijaga

dalam bilik sidang media

Bilik persalinan

Then after habis tour, kitorang terus balik rumah.. Jalan je. 15 min sampai. Hihi.

Itu saje aktiviti hari pertama. Hehe. Aktiviti esok kita jalan2 London pulak. Hihi. Till then..~



Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275

Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196

TOTAL: RM13,828


To be continued..

 PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com