June 10, 2015

Europe Trip: Part 3 (The Journey)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.

Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.

Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)


Assalamualaikum & Hello guys!
Alhamdulillah, harini nak sambung lagi cerita pasal Europe trip haritu. In this entry, saya akan ceritakan our journey to the west :)

30 April 2015
Flight kami ke London Heathrow dijadualkan pada pukul 10.30am. But kami sampai KLIA 3 hours before departure time (memang requirement utk international flight cmni kan). So around 730am dah sampai KLIA :) Kami naik Emirates, so flight ni akan transit di Dubai, sebelum ke London. Estimated time 7 hours KL - Dubai, 7 hours Dubai-London. Dan kami transit di Dubai 2 jam.. Which make total of 16 hours of flying.

Then after checked-in, we all makan dulu kat KFC KLIA tu. Isi perut sebab dari pagi xsarapan. Hehe. Safiyyah pulak memang suka sgt la main kat playground depan KFC tu . 

Emirates bag tag
Then after finished our breakfast, terus ke departure hall. Harus diingatkan, even boarding time lama lagi, adalah sunat muakkad sgt digalakkan utk pergi awal. Sebab dah masuk tu, mcm2 halangan kena lalu. Kastam la, Aero train la, etc etc. Estimated time around 20 mins jgk nak sampai boarding gate tu. 
So, around 9.55am, we boarded into the flight, 10.30am berlepas seperti yang dijadualkan ke Dubai :)
Emirates flight KL-Dubai
***

I lost count of time pukul berapa sampai Dubai (sebab time difference) =.= Tapi 7 hours la. Hehe. Masa dalam flight Emirates I was so amazed dengan entertainment system diorang. Memang best & tak bosan naik flight lama2. My daughter (3 yo) memang kusyuk sangat tgk Disney Junior dia. I managed to watch several movies & movie semua yang baru2 tau!
Pemandangan atas flight masa nak sampai Dubai. Memang gurun pasir ke kelihatan =.='
Dari segi makanan.. memang heaven! Sentiasa kenyang & takkan lapar! 7 jam dalam flight macam2 makanan diorang serve. Hehe. Dari segi keselesaan pun terbaik. Flight luas, toilet pun ok.. siap ada cawan kertas lagi kalau nak pakai air masa buang air tu kan. Hehe. Selimut, bantal pun selesa :) Oh yes, mainan pun diberi percuma ke anak saya. budak2 suka la dapat pencil color,  kertas, patung mainan, etc. Macam2 mainan dapat!

Ni antara mainan percuma yang Safiyyah dapat. Ops, bantal busuk jangan lupa. LOL!
Makanan dalam Emirates. Sorry lupa nak rotate gambar =.=

Makanan lagi. Hehe

Well, what I am trying to say is.. perlu naik flight yang selesa.. so that you takkan rasa penat even flight lama pun. Hehe. Enough with that. So continue journey.. 

***
Sampai Dubai tukar flight. 2 jam tu xde la lama mana pun, jalan cari departure hall lagi, kena naik Aero train lagi.. sekejap je dah terus naik flight. Tapi.. masa sampai Dubai, apa yang agak mengejutkan saya.. Saya perasan kebanyakan orang Arab.. macam xbuat kerja.. even orang kastam pun.. Most of people yang buat kerja adalah orang2 luar, mcm org Indon, Phillipines, orang2 Arab semuanya duduk berborak2 sesama sendiri. Well.. which is I dont like it. Hehe

So my perception kat orang Arab memang merudum lah. I mmg ada thought that orang Arab memang bangsa yang pemalas, which I am very surprise orang Melayu (yang agak terkenal dengan malas) pun boleh kata lebih rajin dari orang Arab! LOL. Maybe sebab diorang kaya.. so they dont really bother to work. Anyway, bila yang bekerja semua pekerja asing (dari yang scan & cek bagasi) sampai lah ke cashier & toilet cleaner, jadinya layanan tu kurang bagus la. Sebab pekerja asing ni layan xkisah pun treat tourist ni tah hape2, sebab bukan negara diorang pun kan. Hehe. Pekerja Arab? Duk berkumpul & bersembang even kami2 yang tourist ni tengok je diorang bersembang. But I dont think they bother, or even try to bother. Heheh.

***

Our connecting flight to London pukul 3pm waktu Dubai. Boarding around 2.30pm cmtu xsilap. Perjalanan quite smooth, xde delay semua alhamdulillah. Sebabkan flight ke London ni agak besar (Airbus A380), so nak naik tu we were divided to several sections (ikut seater dlm flight). So, diorang akan panggil section by section utk masuk flight, sebab flight ni 2 tingkat punya. Memang ramai sgt2 orang.
From the window..
Oh yes, one more thing, masa tunggu flight tu, ada supplementary newspaper kat situ. Boleh ambik je. hehe.

Then we were boarded to London.. Another 7 hours in flight...
Tracking the flight route. Time ni tengah lalu atas kawasan India. Hehe
***

After 7 hours dalam flight, we landed at London Heathrow airport around 830pm cmtu xsilap. Masa tu quite cold jugak, around 6-7 degree celcius.. Sebab dah malam. Oh yes, my jacket tertinggal kt rumah! So I didnt have any jacket sepanjang kt Europe haritu! Cant believe I survived! Hehe. 

Sampai agak awal jugak, sebab malam tu sebenarnya we will be staying at homestay, which I informed the owner yang kitorang akan sampai around 11-12am cmtu, saje nak bagi masa lebih sikit.. But kitorang expect akan sampai homestay tu awal lagi la.. Tapi.. sangkaan kami memang meleset! Heathrow airport memang jauh dari my imagination. I thought the world busiest airport mesti lah besarrr & canggih, but i was totally wrong. Technically yes, Heathrow memang antara airport yang paling besar & bz dalam dunia.. But Heathrow dah dibahagikan ke beberapa terminal. Which is, menjadikan Heathrow terminal tu kecik2 and less busy lah (memang tak bz pun time tu). 

What dissappoint me was, facilities dekat Heathrow airport amatlah mendukacitakan. Public toilets were hard to be seen & custom clearance amat sgt teramat lah lambat! Maybe I have seen better than this, so saya memang sangat kecewa dengan servis & facilities dekat Heathrow. 

The time yang saya sampai tu, ada few flights arrived at the same time. So, queue tu custom clearance tu memang agak panjang. Based on my experience in Japan Airport, untuk queue yang panjang sedemikian, sepatutnya ambil masa 20 mins max utk habis. But.. guess what.. I have to wait for 1 hour+ to clear! Dengan anak saya yang jetlag (time tu waktu Msia around 3-4pagi, mmg time tidur dia), dia meragam nak tidur! Orang memang ramai & saya sgt2 kecewa dgn kastam London yang lembab buat kerja. huu. 

Lepas clear custom, kami actually dah booking cab utk ke homestay yang kami sepatutnya bermalam malam tu. Tapi sebabkan kami beratur terlalu lama.. so cab tu dah berlalu pergi. Tak tunggu pun kitorang! Well, sebenarnya highly recommended utk TIDAK guna cab masa kat London ni. Sebab overprice. Harga mmg sangat mahal, lagi2 kena convert ke RM (1 pound = Rm5.50), memang sakit jugak tu. Tapi memandangkan kami ada anak kecil, and barang2 yang agak banyak so xde choice then to rent a cab. 

Cab dekat London ada 2 jenis - Mini Cab & Black Cab. Generally, Black Cab ni lebih mahal (harga 2 kali ganda!) dari Mini Cab. Sebab, Black Cab ni mcm executive sikit.. and biasanya diorang akan entertain penumpang dengan sejarah2 kawasan/bangunan yang cab tu lalu. Katanya jugak, bukan mudah utk someone jadi driver Black Cab ni.. mcm2 ujian kena buat .. Memang patut harga sewa mahal. Hehe. Oh yes, Black Cab ni jugak jenis yang kita boleh tahan kat tepi jalan tu. Hehe

Ini lah Black Cab. Source: Google
Mini Cab, on the other hand, adalah sejenis cab yang guna keta biasa je. Mcm prebet sapu gitu. Hehe. Tapi Mini cab ni, xboleh tahan kat tepi jalan.. Kena booking online baru diorang pick up kat mana2 tempat yang kita nak tu. Harga murah berbanding Black Cab, but still mahal kalau convert. Hehe. 

Masa di London, saya booked cab tru website Minicab. Masa booking tu make sure kita bgtau detail berapa bagasi yang kita bawa, sebab kalau terlebih dari apa yang kita inform masa booking tu, nnt driver tu charge lebih. So be careful not to be cheated by the driver. 

Sebabkan cab tu dah pergi, so saya perlu call balik (nasib ada skype kt hp) minicab utk pick up semula kat airport. Dekat sejam jgk kitorang tunggu. At last sampai.. and terus bawak kitorang ke homestay. Oh yes, di Eropah, kebiasaanya GPS guna poskod. So, make sure you know your poscode utk memudahkan driver cab anda sampai ke destinasi. Cab yang kitorang guna tu charge 40 pound (RM220) one way (20 mins drive). Biasanya harga cab sekitar 80 pound (RM440) dari Heathrow ke homestay tu kalau guna Black Cab. So dapatlah jimat sikit kan.

Oh yes, homestay yang kitorang sewa tu kat area Fulham, central London jugak la. Which kalau nak Tube utk ke Central London dalam 15-20 min gitu je. The reason why we chose this area was because my husband is Chelsea fans. So tempat ni memang dekat sgt dengan Stadium Chelsea tu.. jalan je dah sampai :) On the next entry kita cite pasal jalan2 stadium Chelsea plak ye ;P

We arrived at the homestay around 12am jugak. Nasib Sylvan (owner) tu baik hati & tunggu je kitorang sampai. Sampai2 je dia terus tunjukkan bilik yang kitorang sewa tu. So far for me, the room was nice, not too big not too small for my little family. Ada 2 katil single, tapi saya combine jadi 1 bed besar. Muatlah utk 3 orang tidur. Hehe.

Bilik yang kitorang sewa masa kt London. Sangat British okay design dia. Hehe. Source: Airbnb
Homestay ni berharga 50 pound/night (RM259/night). I booked from the Airbnb website. Amat reliable. Harga pun berpatutan berbanding kalau sewa hotel. Kalau nak jimat, boleh la stay dekat homestay je :) Sylvan memang sgt friendly.. Dia pun ada kucing jugak.. comell je kucing dia. She got a grand daughter yang nama Sofia. dekat2 je dgn nama Safiyyah. Tapi xsempat nk jumpa sebab kitorang dah check out time Sofia balik jenguk nenek dia tu. 

Dekat homestay ni, we have access to room (of course), bathroom & kitchen. Actually dia xmention boleh guna kitchen sbb dia simpan kucing dia kt situ. hehe. Tapi sebabkan saya ada anak kecil, so dia bagi je guna. Dia siap offer english muffin lagi. Haha. which then I forgot to bake =.='

This is Sylvan, the owner. Memang sgt friendly & peramah. Sorry for the serabutness of my face. Haha
Then malam tu xdpt nk tidur sebab jetlag! haha. Tgk Safiyyah & encik husband sedap jer tidur, Jeles sungguh! 

iii) Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275

Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

TOTAL: RM13,632


To be continued..

 PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com

No comments: