June 11, 2015

Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.

Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.

Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)

Assalamualaikum & Hello guys!
Alhamdulillah, today's entry nak sambung pasal Day 2 trip :)

1 May 2015
Itinerary: 
Strolling around neighborhood area
Chelsea Stadium Tour

Since it was the first day we were in London, so I did not plan much for the day. Coz I was afraid, we were still having jet lag at that time. So I planned to stroll around the homestay area to get familiar with the surrounding & having Chelsea Stadium Tour in Stanford Bridge Stadium.

Well, pagi tu bangun agak lambat jugak, around 11-12pm cmtu. Ye lah, malam tu tertidur pun around 4-5pagi baru dapat tidur =.= Cuaca agak sejuk juga, I think around 10-15 degree on the day. So memang rasa nak bergulung je laa dalam comforter kan. Hehe.

Safiyyah OOTD :P
That morning, we just stroll around kawasan perumahan situ. The neighborhood quite quiet jgk la.. Memang damai je. hehe. Kat situ ada jugak kedai kebab halal, chiken chop halal. And banyak convenient store. Tesco express pun ada (macam mini Tesco). Rumah homestay yang kitorang sewa tu dekat je ngn bus stop, around 3-5min walk kot. Kalau Tube dalam 15mins walk. Tapi kitorang prefer jalan je. Jimat sikit. Hihi

Double Decker Bus in London

Kalau naik bas, cost around 1.5 pound (RM8.70) one way. Tak kisah dekat ke jauh ke.. harga tetap sama. So kalau jauh untung la naik bas.. tapi kalau dekat cm rugi la pulak naik bas kan. Bas kat sini semua jenis Double Decker punya bas. Well, time bas datang pun punctual, bas pun bersih. No question about that la. Frequency pun not bad. Tak de la kena tunggu lama kalau terlepas bas kan. 

Fulham Broadway Underground (Tube). Paling dekat dengan homestay & stadium
***

Kitorang punya Stadium Tour tu start pukul 3pm. Tapi kena ada kat sana around 2.30pm paling lambat. Sebab diorang nk get ready print the pass, etc. Ticket utk Stadium Tour ni boleh beli masa kat situ jugak, atau book online. But I booked online sebab dapat diskaun. Hehe. 

Boleh booking ticket Stadium Tour tru website Chelsea.  
Kalau booking online:
Dewasa (16+) 17pound (RM98.40)
Kanak2 (11+) 11 pound (RM63.70)
Concession 12 pound (RM69.50)
Bawah 5 tahun FREE 

Kalau beli kat kaunter (walk in) 
Dewasa (16+) 20pound (RM167.80)
Kanak2 (11+) 15 pound (RM87)
Concession 12 pound (RM69.50)
Bawah 5 tahun FREE


So kalau nk jimat better beli online siap2. Hehe. Stadium Tour ni termasuk Museum Tour skali.Tapi tour ni tak sentiasa ada. Kena tgk jadual dia. Sebab kalau tgh season bola, memang ada masa Stadium ni digunakan, so mmg xavailable la utk tour. So mmg highly recommended utk check jadual bila ada tour tu secara online kt website tadi. 


Tour ni dijalankan by group. 1 group max 40 org. Kalau group tu dah penuh so xboleh booking dah time tu. Better booking awal jgk sebab biasa mmg penuh 40org tu. 

Masa kitorang pergi tu memang cukup 40 orang. Only kitorang je Asian.. yang lain sume mat saleh. Terasa pendek di situ. Haha. Tour ni di bawa masuk bilik persalinan, padang, bilik utk sidang media, etc. Memang terasa aura Chelsea disitu. Hehe. 





Ticket utk match ni sold out 3 mins after released! Gile tak gile.. huu

In front of the gate

Actually i was imagine that the stadium was very big, mcm Stadium Bukit Jalil tu. Tapi bila tgk depan2.. kecik je.. nampak je besar dalam TV.. tipah tertipu rupanya. hehehe




In front of the stadium

In front of the stadium. Hihi
Padang yang memang cantik dijaga

dalam bilik sidang media

Bilik persalinan

Then after habis tour, kitorang terus balik rumah.. Jalan je. 15 min sampai. Hihi.

Itu saje aktiviti hari pertama. Hehe. Aktiviti esok kita jalan2 London pulak. Hihi. Till then..~



Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275

Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196

TOTAL: RM13,828


To be continued..

 PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com

No comments: