June 24, 2015

Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   

Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)

Salam & Hello everyone!

Today in the mood of writing, so lets continue the journey :)

3 May 2015  
Itinerary:    

Strolling around Stamford Bridge Stadium
Harrods

Platform 9 3/4 King Cross Station
Tower Bridge
Tower of London 

 
Day 4 kat London actually xde apa sgt activity pun, sebab apa yang di plan asalnya utk Day 4 ni dah covered dalam Day 3 semalam.. So kitorang more like strolling around London & pergi tempat yang least place to go la.. Hehe.


Today (that time la) is the match day dekat Stamford Bridge. Memandangkan my hubs adalah die hard core Chelsea fans, so dia awal2 lagi dah booked masa nak pergi Stadium (even xdpt beli ticket pun!) haha. Masa tu match Chelsea vs Crystal Palace. Match penting katanya utk tentukan juara liga. Ticket sold out 3 minutes lepas release! Memang impossible la nak dapat kan. 

Tapi memang rasa lah kemeriahan ber"Chelsea" kat sana. Every supporter pakai blue jersey, mcm gelombang lautan biru gitu. Heheh. Diorang siap bersorak nyanyi2 lagu Chelsea. Saya yang bukan Chelsea fans pun jadi semangat. :D
 
Jadual Underground, sesak sbb match Chelsea

Everyone was busy. Ramai sgt orang kat Fulham Broadway station ni sbb ni station terdekat utk ke Stamford Bridge

Macam2 benda ada jual kat depan Stadium

In front of the stadium

Last minute shopping before masuk stadium! hehe

Beli 1 mafla sebagai kenangan. 10 pound (RM55)

Nak juga bergambar depan stadium. Hihi

Sebabkan semalam teringat2 casing Iphone 6+ kat Harrods (tapi xbeli), so memandangkan Day 4 ni ada masa lebih, so we went to Harrods again. This time kitorang pergi naik underground terus dari Fulham Broadway station to underground paling dekat dengan Harrods (which I forgot the station name). Kitorang just guna Octopus card yang semalam tu je. Sgt convenient, so xperlu nak beli ticket dah :)
2nd time ke Harrods. Hiks!
Then sampai Harrods, mcm biasa lah ramai sgt orang. Plan asalnye nak beli casing phone je, tetibe rasa plastik Harrods tu terlebih berat plak dengan barang lain ;p opss. hehe.

Oh yes, one thing about the underground in London ni.. I am not that satisfied with the facility. In terms of punctuality yes, memang punctual.. tapi facility memang teruk la for me. Toilet dalam station kebanyakan xde, escalator/lift pun banyak station yang xde. I am concern about this sebab I brought baby stroller (&of course with toddler 3yo) lah kan. So.. Kalau xde lift/escalator susah nak turun/naik tangga dengan baby stroller tu. Sigh. So that was the case, we had to angkat the stroller & bawak naik tangga. My daughter pun kena turun & naik tangga sendiri. Kalau tangga tu tinggi, memang jenuh la. I cannot help myself than comparing with Japan JR (train) station. Kalau kat Jepun, SEMUA station ada escalator/lift. Memang sgt2 convenient. 

Family groupie :P
Ok, continue the journey.. after Harrods we still got spare time, so we went to Platform 9 3/4, King Cross Station. Kalau Harry Potter (HP) fans mesti tahu tempat ni. Hehe. Platform 9 3/4 ni adalah platform tempat HP balik ke Hoghwards. Platform ni terletak antara Platform 9 & Platform 10. Sebab tu namanya Platform 9 3/4. Hehe. Platform ni kalau ikut cite HP tak visible to normal human, hanya witches & wizards je boleh lalu sini. 

Miss Lil' Safiyyah Potter :P Ni la dia platform 9 3/4 nye.

In front of King Cross Underground
King Cross Station

Rehat2 kat sini dulu :)

Sunny days :)
Platform 9 3/4 ni memang jadi tourist spot kt King Cross tu. Actually King Cross adalah satu station yang agak besar, Platform 9 3/4 adalah part of it. Memang ramai orang beratur nak ambik gambar. Kat tepi tu ada kedai HP jgk. Jual mcm2 benda contoh wands, butterbeer, mafla HP, etc. Kalau HP fans mmg boleh pengsan masuk dalam ni banyak benda best2. Nasib saya bukan peminat tegar. Hehe

Groupie lagi kat depan Tower of London

Tower of London


In front of the entry of Tower of London
 

Then, we all went straight to London Bridge. Tetibe teringat pulak lagu "London Bridge is falling down" :P Kitorang pergi situ dari Harrods naik Underground. Tak boleh la nak jalan.. jauhhhh. Hehe. Ada Tower of London jugak kat situ. It was actually a castle zaman dulu2. Tak baca pulak sejarahnya pasal castle tu. Kalau nk tahu details boleh google la. Hehe.

Actually we did not really go near London Bridge pun.. tengok dari jauh je kat jeti. Sebab malas nk jalan ke situ. Haha. Oh yes, kat jeti tu boleh sewa naik kapal, nnt diorang akan bawak pusing dekat river tu la & lalu bawah London Bridge tu. Apa yang istimewa pasal London Bridge ni jalan tu boleh terbuka utk beri laluan pada kapal2 besar yang nak lalu. Rasanya ada sejarah jugak pasal London Bridge ni. If you are keen to know, boleh google lah. Hehe.


London Bridge
London Bridge
 What I do really remember, masa dekat Tower of London tu Safiyyah poo poo plak. Of course kena pergi toilet nak basuh. I was very shock sebab toilet kat London pun kena bayar! Dekat tourist attraction plak tu. Memang xpatut betul. Ingatkan kat Msia je toilet kena bayar ni. Haha. Bayaran masuk toilet adalah 70pence (RM4.20) per entry ye. Jadi make sure anda betul2 nak pergi toilet baru pergi. Haha. Kalau tak, pembaziran banyak tu. Hihi. 



Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

TOTAL: RM14,005.50




To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com

 
 

No comments: