July 30, 2015

Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   
Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour) 
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)  
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)   

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 

Salam & Hello all,

Today nak continue our journey kat Switzerland :)

7 May 2015  
Itinerary:   
 

Top of Europe - Jungfraujoch

The Beautiful Switzerland
 I do not know how many times I say this, but I really fall in love with Switzerland! That that, bangun pagi je.. memang terpegun bila kluar motorhome tu.. MashaAllah!! Memang rasanya rugi je kitorang decide utk bermalam 2 malam je kt sini! Patut bermalam at least 4 malam!! Tak puas rasanya bermalam 2 malam je.

Masa kitorang sampai Jungfrau ni dah malam kan, so xbape nampak sgt pemandangan tu.. Bila pagi tu.. dengan cuaca pun cantik je.. macam Heaven on Earth! :) Seriousssss.. Kalau anda ke Switzerland, MESTI pergi Jungfrau ni tau kalau anda sukakan nature :)

Well, pagi tu kitorang bangun agak awal sebab excited nak tour Switzerland pulak. Hehe. And sejuk pun boleh tahan laaaa.. hihi. After breakfast, mandi & kemas2 sikit, kitorang start our tour :) Oh yes, SEMUA air paip di sini BOLEH DIMINUM tau! xpayah nak masak2, minum direct from tap water. Yes, that's how clean Jungfrau is. Today, our plan to go to Top of Europe, which is the tallest peak of Europe. Kalau kat sini namanya "Jungfraujoch" atau sebut yong-frou-yoch (after berbelit praktis sebut depan receptionist :P)

Keluar motorhome je, pemandangan yang cantik, air terjun semulajadi depan our site :)

Bergambar dengan motorhome, baru perasan xde gambar dgn motorhome =.=

So pepagi lepas bersiap kitrang pergi reception dulu, of course kena bayar hutang2 dulu. Hehe. Sebabkan masa kitorang sampai tu reception dah tutup, so kitorang xbayar habis duit rent motorhome pitch tu. So pergi sana, nk bayar semua balance rent.. nampak ada jual ticket je Jungfraujoch tu. Tapi muka time tu xbape nk confident sgt nk sebut perkataan tu.. so I just said, "I want to buy tickets to Top of Europe, I'm not sure how to pronounce it ":P Haha. Bijak kan. Pastu reception tu selamber je perli, oh that's how people call it. Pastu dia ajar la.. sebut nya yong-frou-yoch. Hihi

with Safiyyah - before our Swiss exploration

Permandangan our camping site. Cantik sangattttt
  Well, ticket tu agak mahal la jugak..Ni price PER PERSON ya.
First class: CHF218.80 (RM870)
Second class: CHF204.40 (RM807.50)

Tapi ada offer ticket, namanya Good Morning ticket & Good Afternoon Ticket. Tapi utk offer ticket ni ada limited time kat peak tu. kiranya few hours je boleh kat Jungfraujoch, pastu kena turun balik. 
Kalau Good Morning ticket kena naik pukul 8-8.30am, and kena balik dari peak tu pukul 1pm. Nampak mcm lama.. tapi nak naik atas sampai peak Jungfraujoch tu ambil masa 2-3 hours jgk. So that means, u have around 2-3 hours je kt peak. Trust me, 2-3hours kat peak mmg sgt2 sekejap! Xsempat nak pergi semua attraction kt atas tuuuuu. 

Perjalanan train naik ke Jungfraujoch. :)

The Jungfraujoch

Utk Good afternoon ticket pun sama jugak, cuma bertolak pukul 3.30pm, kena turun balik pukul 5.45pm. For details, boleh cek kt website Jungfraujoch ni.

Good Morning/Afternoon Offer : CHF145 (RM576)

Oh yes, utk children under 6yo, FREE! Hehe *Jimat duit*

So kitorang decide ambil Good afternoon offer utk 2A,1C. Total to pay was RM1152 (tutup mata bayar) Haha.

 
Trip to Top of Europe - Jungfraujoch (Must go!!)
 After beli ticket tu, kitorang terus kt platform utk naik train ke Jungfraujoch. Actually utk ke Jungfraujoch ni kena lalu few stations utk sampai ke top. That's why lama tu. And nak naik tu, memang train tu akan ascend bukit tau. And ada part yang laluan train masuk dalam terowong dlm bukit. Memang mendebarkan jgk la yet very adventerous. Hehe. Memang curam part naik bukit dalam terowong tu. 

On the way to the Lauterbrunnen station


The route to Jungfraujoch kalau naik train

Kitorang naik train start kt platform Lauterbrunnen. Memang train station Lauterbrunnen ni paling dekat dgn campsite kitorang tu. Jalan kaki 10 min je dah sampai. Hehe. Train station dia kecik, tapi sgt swiss rekabentuk tu. cantik!

Lauterbrunnen train station

The platform

From Lauterbrunnen tu train akan stop kat station Grindelwald. Kat sini station kecil je utk orang kat kawasan situ. Kecik tapi sgt cantik. ciri2 swiss gitu. Kalau nk turun sini jalan2 pun boleh je.. menikmati kawasan perkampungan sini kan. Memang besttt. Oh yes, tiap station tu kita boleh turun naik suka hati.. sebab ticket yang kita beli tu mmg nak include harga ni. Tapi mestilah one way up & one way down je. jangan la turun naik dari atas sampai bawah suka hati dah la. Hehe.

Permandangan on the way up.. Perkampungan Swiss di lereng2 bukit

The scenery from the train :)

The scenery..
Then next station was Grindelwald-Grund, kat sini kawasan valley cmtu. Nak turun pun boleh, jalan2 sini.. Ada kedai2 jual barangan swiss jugak kt sini. Pastu stop kt Grindelwald-First Railway. Kat sini base station train ni. Antara yang mula2 dibuat kt sini..

 
Swiss Alps..


Wengen station..

Safiyyah main dalam train..

Nak jugak :P

 Then stop kt Kleine Scheidegg. Kat sini boleh turun kalau nk menikmati pemandangan and ada few activities jugak boleh buat kt sini mcm Jungfrau Eiger Walk & few others. Pastu akan tukar train kt sini.. sebab dari sini, ada 1 train je nak ke Jungfraujoch (Top of Europe) & that train akan masuk merentasi gunung2 dengan laluan yang saaaaaaaaaangat curam! Kat Kleine Scheidegg ni pun ada banyak kedai2 souvenirs & ada restoran kt sini. By the time sampai sini memang kitorang lapaaarr & sejukkk. Ye lah dah kat atas (xigt bape meter atas gunung), mmg snow xyah ckp la.. siap boleh buat Olaf lagi! Haha. 

Kleine Scheidegg train station

Tukar train kt sini before naik Jungfraujoch. Nampak nyaman je kan.. tapi sejukkkkk

The station..
Sebab lapar sgt, kitorang makan kt restoran kat sini.. Tak igt nama kedai. Kitorang order Apple struddle & french fries. Seeedaaapp sgt struddle dia! Tak tahu la kalau sebab lapar ke kan.. tp memang sedap la! Harga pun boleh tahan jugak sedapnya. Haha. Kat sini guna Swiss franc (CHF) jgk, tapi kalau xde duit CHF, boleh je guna euro.. cuma diorang akan return baki dalam CHF la. Memandangkan time tu duit CHF agak nyawa2 ikan, so kitorang bayar guna euro. Hehe. 

Tak paham. Main tunjuk2 je menu. Hihi

I have no idea what the menu was... last2 tanya waitress je

Apple struddle. Sedap!
Train utk naik ke Jungfraujoch tu kena tunggu.. ada masa2 tertentu je. Sebabkan kitorang sampai awal kat Kleine Scheidegg ni, so puas juga la meronda kedai souvenirs & main snow. Tapi sebab sejuk punya pasal, so xsabar nak naik train lagi utk panaskan badan. Haha. Dalam sejam jugak kot kitorang tunggu train. Fuhh. Muka menggigil beb.

Safiyyah at Kleine Scheidegg station

Gigih buat Olaf..

Safiyyah & Olaf..
After a long waiting, train ke Jungfraujoch sampai jugak. Hehe. Naik train ni, akan stop lagi 2 perhentian - Wengen & Murren. Kat sini nak turun pun boleh, tapi iols xturun la sebab sejukkkk ya amat! Xlarat nak menghadap sejuk snow kt luar. Dah la jaket nipis je +_+

Sebabkan jaket kitorang yg nipis (sebabnya malas nk bawak jaket tebal2 sbnrnya), pastu ada orang Korea depan seat kitorang ni perasan kot kitorang gigil sejuk. Hahahaha. Nampak sgt muka sejuk beku. Adehh. Then diorang offer benda apa tah, mcm plaster, lekat kt kawasan perut.. then benda tu akan panas. Surprisingly, bila benda tu panas, bukan panas kt perut je tau, dia akan panaskan 1 badan! Memang terbaik la. Sgt2 berterima kasih kt orang korea tu, baru rasa selesa sikit. Siap bagi 3 packet - for me, safiyyah & hubs. Hehe. 

Then sampai Jungfraujoch tu dah pukul 430ptg.. So kitorang ada lebih kurang sejam utk round atas tu.. Ingtakan kat atas tu xde la ape sgt pun.. Just top of europe je.. tapi.. sangkaan kitorang meleset! Baaaaaaaanyak benda atas tuuuu! Bukan takat view scenery jerrr. Memang xcukup laa sejam tu. Uhuk. Rushing jugak kitorang masa kat peak tu. Xsempat nk view semua benda :(


Kat Jungfraujoch tu ada berbelas attractions lagi xsilap, tapi xigt apa dia. Just sempat pergi few je.. Kitorang sempat pergi:
- Alpine sensation (The Alpine Adventure Trip)
- Sphinx (3571m above sea level) (The most breathtaking views from the Top of Europe )
- Jungfrau Panorama (4-minute 360​​° Jungfrau region cinema experience)
- Ice Palace (unique world of ice in the heart of the Jungfraujoch)


Sphinx - time ni snow.. so tak nampak apa sgt.. putihhh je

Top of Europe..

Alpine sensation..

Alpine sensation. Alpine ni mcm bunga kebangsaan Swiss

Ice Palace. Time ni rush nak balik
Then pukul 530pm tu kitorang dah get ready utk balik.. Masa balik tu dapat choc Lindt free. Hehe. best2. Nak dijadikan cerita patutnya kitorang turun dalam pukul 545pm, sampai bawah dalam 745mlm (2jam). Tapi.. masa turun tu, train yang depan train kitorang mengalami kerosakan. memang berjam jugak tunggu utk train tu dibaiki. Train depan rosak, train kitorang kt belakang ni xboleh nak jalan jugak la.. I think around 1hour+ or almost 2 hours delay. 

Get ready nak balik..

Jungfraujoch passport

Safiyyah :)


Sebabkan lama sgt.. iols kat dalam train tu dah nyanyi2 "lambatnya, lambatnya, lambatnya nya nya nya nya" , pastu Safiyyah dengan selamba menari ala2 kpop kat tengah2 train tu. Haha. Pelancong2 Korea yang dalam coach yang sama mmg terhibur sgt tgk safiyyah menari ala2 kpop, siap diorang tepuk tangan lagi . Aduhai. Malu mak. haha. Layan je la, bosan punya pasal tunggu train. haha.

After train dibaiki, kitorang pun decend sampai la Lauterbrunnen. Time tu dah malam gelap dah.. baru igt nak jalan2 kat kawasan sekitar kalau sampai bawah tu siang lagi.. tapi xde rezeki.. so sampai bawah terus pergi campsite.

Sampai campsite, rehat2, mandi , makan & tidur. Rasa xbest.. sebab esok nak tinggalkan Jungfrau gerak ke Zurich pulak. Tak puas lagi rasanya kat Jungfrau ni. Tapi apakan daya.. itinerary dah susun cmtu so kena stick to the plan :(


Camping Site Jungfrau Switzerland

If it happens u go to Jungfrau, I really2 recommend to stay in Jungfrau Camping site . Sebab.. kawasan yang sgt cantik, strategik, dekat dengan train station, & semua benda. Bersih, friendly staffs. I would rate it as 11/10 (above expectation!). 

The entrance
 About the rate, it depends on which season that u go. Kalau pergi time peak season mahal sikit la. Time tu summer memang ramai orang keluar berjalan2. Masa kitorang pergi tu middle season, so harga pun middle la, xmahal xmurah. Paling murah time winter,time ni mmg xramai org keluar jalan, sejukkkk kot. Kalau anda sukakan snow, boleh la travel time ni. but trust me, it will be very very verrrrrrrrrrrrrryyy cold.

Motorhome rate
 
Boleh juga tgk website diorang for more info - Jungfrau campingsite website.

Total utk kitorang, 2A, 1C for 2 nights, with disc 10%, total kitorang kena byr CHF73 (RM288). For me memang sgt2 ok la price tu.. Sebab kat swiss ni everything is expensive. Hehe. So memang kena mentally prepare sblm pergi Swiss yang harga barang2 mmg mahal. So xde la terkejut kalau tgk price brg2 kt sini. Hehe.


Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 


Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
 



TOTAL: RM18,777


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com 

July 24, 2015

Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   
Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour) 
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)  
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)
 
Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour) 


Salam & Hello people!

After long pause, nak sambung Euro trip haritu. Fuhh lama betul nak siap. Haha. Anyways, in this entry nak cerita our journey from Paris to Swiss :)

7 May 2015  
Itinerary:   
On the road - Journey from Paris to Lauterbrunnen, Switzerland

I would say this entry is the most awaited entry that I really keen to write! Because.. the first time I saw Swiss.. I know I already fell in love. Ya Allah.. Switzerland is sooooo beautiful! Will go there again, someday :)

Anyhoo, let's start the journey! Hehe

From Paris..

Perjalanan dari Paris ke Swiss ni ambil masa around 7 jam juga. Tapi kalau ada berhenti2 tu boleh sampai 8-9 jam. Lagi2 bila dah masuk kawasan Swiss tu jalan bengkak-bengkok sikit so memang kena slow la, plus bawak kenderaaan besar mcm motorhome kena lebih extra careful.

The journey from Paris to Lauterbrunnen, Swiss
 Kitorang gerak awal pagi juga, sebab target nak sampai Swiss pun sblm tgh malam la.. At least boleh la menikmati pemandangan Swiss kan. Hehe. So awal2 pagi tu, lepas bangun bersiap2, breakfast sikit, then terus kemas nak gerak ke Swiss. Before tu kitorang penuhkan tangki air sebab senang nanti kalau ada emergency ke air tangki ada kan. Bila dah get ready semua, kitorang bertolak ke Swiss :)

Last view of the Paris campsite before gerak ke Swiss :(

Last view of Paris campsite before gerak ke Swiss :(
 Well, lepas gerak tu.. tetibe teringat minyak kena isi. LOL. So guna la GPS utk cari stesen minyak berdekatan dekat2 dengan Paris campsite tu. Jalan kat Paris ni memang sgt2 challenging. Banyak narrow lanes with car parked both side of the lane! gila tak gila. Memang nervous sgt bila lalu dengan motorhome dengan jalan yang sempit tu. Memang doa banyak2 la jangan tercalar kereta orang kt negara orang ni :S

GPS tu tak tahu la stesen minyak mana yang dibawaknya, puas kitorang pusing2 xnampak pun stesen minyak. Katanya dah sampai tapi xnampak apa pun. Dah la jalan kat Paris ni banyak one way, nak pusing pun satu hal lagi. Aduhai.

Last2 pusing punya pusing, nampak jugak stesen minyak tu. Memang wajar kitorang xperasan.. sebab kecik ya amat stesen nya. Pastu kedai2 tepi2 tu lebih kurang pesen stesen minyak je.. haha. memang la xperasan!

Bila dah sampai situ.. nak isi diesel lagi satu masalah.. sebab orang tu xtau English! haha. Oh my English betul! Macam ayam dengan itik laa cakap. Nasib dia tahu motorhome kena isi dengan diesel. Sebabnya kitorang xtahu diesel dalam french apa =.=" 

Yang menjadi masalah nya tu.. kitrang nak ckp nak isi FULL TANK. Tapi.... dia xpaham full tank tu apa. Haha. Yang kitorang ni plak xgoogle awal2 full tank dlm french apa. isk isk. Sebabkan dia nampak my husband pegang note 40 euro time tu, so dia isi 40 euro je. Memang la tank xpenuh. Lepas tu satu hal pulak nak kena cari stesen minyak nak isi kan. Sabarrrr je laaaaaaaa..

After dapat isi minyak tu, kitorang teruskan je perjalanan ke Swiss. Well dalam perjalanan xde apa significant event sgt.. Just enjoying the scenery. Memang cantik sgt subhahanallah! Lagi2 bila nak masuk boarder Swiss tu.. senibina rumah French sume dah ikut Swiss style. Sgt cantik!

No need to say more, just enjoy the photos! :)

On the way to Besancon, France

Jauhnyeee lah lagi nak sampai Besancon.

France scenery :)

France suburb. Cantik.. tenang je :)

Budak kecik ni buat latihan kt buku sebab bosan sgt xsampai2 =.=

On the way ke Mulhouse. Xsampai Besancon lagi ni

Sampai pekan kat France. Tah igt nma

Hihi. mcm menarik je

Stesen minyak kat France
 
Kat Besancon ni xsilap


Kat France banyak jugak terowong cmni.. tapi swiss lagi banyak la

France suburb :)

Ni dh nak masuk Swiss . Hehe


Drive on the right lane ye. hehe





Tak sure ni balai polis ke..atau mmg hotel utk polis :P

Inilah sempadan France-Switzerland. At last.. yay!! Sampai Swissssss :D

Swiss scenery. Cantik sgt!

Sampai Bern


Nampak sgt Swiss nye dgn bajaran snow2 tu kan? ;)

Dah pukul 8 lebih time ni..


Nak sampai dah time ni. Interlaken :)




Time ni nak sampai dah :)
Arrived in Swiss!

Kitorang sampai kat campsite di Jungfrau tu memang dah malam.. around 9-10pm xsilap.. Memang penat sgt2, seharian dalam motorhome. Berhenti pun kejap2 takat nak rehat je. 

Oh yes, sebelum sampai tu.. kitorang berhenti isi minyak kt Shell kat Jungfrau ni. Tu first time jejak kaki kt Swiss. MashaAllah memang cantik sgt2! The city tu di antara 2 gunung yang memang cantik terbentuk landai tanah tu. Memang kagum sgt2 dgn scenery time tu. Masa tu dah nak malam (though time tu sbnrnya dlm pkl 8 lebih mlm, tp still cerah lagi hihi). 

Currency kt Swiss ni guna Swiss Franc (xguna euro even dlm europe zone). Living cost kt swiss mmg agak tinggi banding kt paris /london.. mcm kitorang isi minyak full tank 100 swiss franc. tapi kalau kat paris dlm 80 euro je dah full tank dah. 1 swiss franc lebih kurang je dgn 1 euro. 

Lepas isi minyak, kitorang stock food sikit, dapat juga beli beras (after few days my daughter asyik mintak nk makan nasi,haha). Kat Shell tu lengkap jgk kedai dia.. mcm2 ada. Beras, telur, minyak masak, etc. Boleh la malam tu makan nasi & goreng telur + sardin. Haha. Lepas rindu kt nasi.

Sampai campsite tu reception dah tutup.. Patutnya kitorang xboleh nk check in.. tapi orang campsite tu memang baik sgt2, dia tanya dari mana.. so kitorang cakap we were from paris, seharian dalam motorhome. Dia kata ok xpe, dia bagi je tempat campsite tu utk that night, dia kata mesti penat..so dia suruh rest. Dont worry about payment. Esok pagi2, reception dah bukak boleh setel payment. Memang baik sgt2 la dia.. siap pasangkan elektrik utk kitorang, then bagi spot yang the best la. 

Belakang motorhome kitorang ada anak sungai, depan plak ada air terjun cantik sgt2! Alhamdulillah.. malam tu tidur dalam senyuman :) Puas hati sgt2 tidur dengar air sungai kt belakang dengan suhu yang nyaman. xpayah air cond pun :)

Next entry kita citer detail pasal camping site Swiss ni ye. 


Till then~

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 


Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663


TOTAL: RM17,182



To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com