July 24, 2015

Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   
Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour) 
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)  
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)
 
Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour) 


Salam & Hello people!

After long pause, nak sambung Euro trip haritu. Fuhh lama betul nak siap. Haha. Anyways, in this entry nak cerita our journey from Paris to Swiss :)

7 May 2015  
Itinerary:   
On the road - Journey from Paris to Lauterbrunnen, Switzerland

I would say this entry is the most awaited entry that I really keen to write! Because.. the first time I saw Swiss.. I know I already fell in love. Ya Allah.. Switzerland is sooooo beautiful! Will go there again, someday :)

Anyhoo, let's start the journey! Hehe

From Paris..

Perjalanan dari Paris ke Swiss ni ambil masa around 7 jam juga. Tapi kalau ada berhenti2 tu boleh sampai 8-9 jam. Lagi2 bila dah masuk kawasan Swiss tu jalan bengkak-bengkok sikit so memang kena slow la, plus bawak kenderaaan besar mcm motorhome kena lebih extra careful.

The journey from Paris to Lauterbrunnen, Swiss
 Kitorang gerak awal pagi juga, sebab target nak sampai Swiss pun sblm tgh malam la.. At least boleh la menikmati pemandangan Swiss kan. Hehe. So awal2 pagi tu, lepas bangun bersiap2, breakfast sikit, then terus kemas nak gerak ke Swiss. Before tu kitorang penuhkan tangki air sebab senang nanti kalau ada emergency ke air tangki ada kan. Bila dah get ready semua, kitorang bertolak ke Swiss :)

Last view of the Paris campsite before gerak ke Swiss :(

Last view of Paris campsite before gerak ke Swiss :(
 Well, lepas gerak tu.. tetibe teringat minyak kena isi. LOL. So guna la GPS utk cari stesen minyak berdekatan dekat2 dengan Paris campsite tu. Jalan kat Paris ni memang sgt2 challenging. Banyak narrow lanes with car parked both side of the lane! gila tak gila. Memang nervous sgt bila lalu dengan motorhome dengan jalan yang sempit tu. Memang doa banyak2 la jangan tercalar kereta orang kt negara orang ni :S

GPS tu tak tahu la stesen minyak mana yang dibawaknya, puas kitorang pusing2 xnampak pun stesen minyak. Katanya dah sampai tapi xnampak apa pun. Dah la jalan kat Paris ni banyak one way, nak pusing pun satu hal lagi. Aduhai.

Last2 pusing punya pusing, nampak jugak stesen minyak tu. Memang wajar kitorang xperasan.. sebab kecik ya amat stesen nya. Pastu kedai2 tepi2 tu lebih kurang pesen stesen minyak je.. haha. memang la xperasan!

Bila dah sampai situ.. nak isi diesel lagi satu masalah.. sebab orang tu xtau English! haha. Oh my English betul! Macam ayam dengan itik laa cakap. Nasib dia tahu motorhome kena isi dengan diesel. Sebabnya kitorang xtahu diesel dalam french apa =.=" 

Yang menjadi masalah nya tu.. kitrang nak ckp nak isi FULL TANK. Tapi.... dia xpaham full tank tu apa. Haha. Yang kitorang ni plak xgoogle awal2 full tank dlm french apa. isk isk. Sebabkan dia nampak my husband pegang note 40 euro time tu, so dia isi 40 euro je. Memang la tank xpenuh. Lepas tu satu hal pulak nak kena cari stesen minyak nak isi kan. Sabarrrr je laaaaaaaa..

After dapat isi minyak tu, kitorang teruskan je perjalanan ke Swiss. Well dalam perjalanan xde apa significant event sgt.. Just enjoying the scenery. Memang cantik sgt subhahanallah! Lagi2 bila nak masuk boarder Swiss tu.. senibina rumah French sume dah ikut Swiss style. Sgt cantik!

No need to say more, just enjoy the photos! :)

On the way to Besancon, France

Jauhnyeee lah lagi nak sampai Besancon.

France scenery :)

France suburb. Cantik.. tenang je :)

Budak kecik ni buat latihan kt buku sebab bosan sgt xsampai2 =.=

On the way ke Mulhouse. Xsampai Besancon lagi ni

Sampai pekan kat France. Tah igt nma

Hihi. mcm menarik je

Stesen minyak kat France
 
Kat Besancon ni xsilap


Kat France banyak jugak terowong cmni.. tapi swiss lagi banyak la

France suburb :)

Ni dh nak masuk Swiss . Hehe


Drive on the right lane ye. hehe





Tak sure ni balai polis ke..atau mmg hotel utk polis :P

Inilah sempadan France-Switzerland. At last.. yay!! Sampai Swissssss :D

Swiss scenery. Cantik sgt!

Sampai Bern


Nampak sgt Swiss nye dgn bajaran snow2 tu kan? ;)

Dah pukul 8 lebih time ni..


Nak sampai dah time ni. Interlaken :)




Time ni nak sampai dah :)
Arrived in Swiss!

Kitorang sampai kat campsite di Jungfrau tu memang dah malam.. around 9-10pm xsilap.. Memang penat sgt2, seharian dalam motorhome. Berhenti pun kejap2 takat nak rehat je. 

Oh yes, sebelum sampai tu.. kitorang berhenti isi minyak kt Shell kat Jungfrau ni. Tu first time jejak kaki kt Swiss. MashaAllah memang cantik sgt2! The city tu di antara 2 gunung yang memang cantik terbentuk landai tanah tu. Memang kagum sgt2 dgn scenery time tu. Masa tu dah nak malam (though time tu sbnrnya dlm pkl 8 lebih mlm, tp still cerah lagi hihi). 

Currency kt Swiss ni guna Swiss Franc (xguna euro even dlm europe zone). Living cost kt swiss mmg agak tinggi banding kt paris /london.. mcm kitorang isi minyak full tank 100 swiss franc. tapi kalau kat paris dlm 80 euro je dah full tank dah. 1 swiss franc lebih kurang je dgn 1 euro. 

Lepas isi minyak, kitorang stock food sikit, dapat juga beli beras (after few days my daughter asyik mintak nk makan nasi,haha). Kat Shell tu lengkap jgk kedai dia.. mcm2 ada. Beras, telur, minyak masak, etc. Boleh la malam tu makan nasi & goreng telur + sardin. Haha. Lepas rindu kt nasi.

Sampai campsite tu reception dah tutup.. Patutnya kitorang xboleh nk check in.. tapi orang campsite tu memang baik sgt2, dia tanya dari mana.. so kitorang cakap we were from paris, seharian dalam motorhome. Dia kata ok xpe, dia bagi je tempat campsite tu utk that night, dia kata mesti penat..so dia suruh rest. Dont worry about payment. Esok pagi2, reception dah bukak boleh setel payment. Memang baik sgt2 la dia.. siap pasangkan elektrik utk kitorang, then bagi spot yang the best la. 

Belakang motorhome kitorang ada anak sungai, depan plak ada air terjun cantik sgt2! Alhamdulillah.. malam tu tidur dalam senyuman :) Puas hati sgt2 tidur dengar air sungai kt belakang dengan suhu yang nyaman. xpayah air cond pun :)

Next entry kita citer detail pasal camping site Swiss ni ye. 


Till then~

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 


Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663


TOTAL: RM17,182



To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com
 

 

No comments: