July 07, 2015

Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)


Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.

 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   
Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
 
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II) 

Salam & Hello people!

Day 5 in London. So we went a bit far from the city, finding the tranquility & peace (poyo je ;P)

4 May 2015  
Itinerary:    
Road Trip 
~ Stonehenge
~ La Cock

Well actually we planned several places jugak nak pergi.. tapi memang masa limited, so these 2 places je sempat cover masa Road Trip tu.

Early in the morning kitorang dah bersiap dah. Ye lah, first time nak drive ke luar London. So macam biasa, kitorang bawak la sedikit makanan in case kalau lapar xsempat jumpa kedai. Hehe.

So we went to pick up the rental car at the rental car shop. We rented the car the whole day, from 9am - 7pm if I am not mistaken. But it seems like the rate is the same, xkisah rent dari pukul berapa sampai pukul berapa pun. Tah la , myb this company je kot. Im not sure. By the way we rented from Avis company.

Tempat rent kereta tu xde la jauh sgt dari tempat kitorang homestay tu. Naik bas dalam 10 - 15 min cmtu la. So we paid bus fee 1 pound (RM5.50) tak silap. Masa sampai kat bus stop tu, actually kitorang lupa nak google street mcmana rupa Avis car punya kedai. Melilau jugak la nk cari. Dah la time sampai tu mcm hujan sikit2, nasib safiyyah punya stroller ada penutup tu, kalau x sian jugak dia kena hujan.

Then ikut instict, kitorang pun jalan je carik kt area2 situ. Nasib dekat je, tapi tersorok sikit Avis car rental tu.  But kat area situ mmg banyak tempat rental. So kitorang setelkan pasal kereta. Actually dah pre-booked online kat website Avis. Bayar guna credit card, ada charges sikit la tapi utk secure kan kereta ok je kan. Hehe. 

Kitorang actually booked kereta Hyundai i10. Keta kecik je memandangkan kitorang dewasa, 1 kanak2. xpayah keta besar2. And it was MANUAL. Bukan auto ye. Nak jimat :P Kereta tu kitorang sewa sekali dgn infant seat (sebab kat UK memang wajib kanak2 duduk dlm infact seat, bawah 13 tahun kena duduk dlm ni). So total sewa tu dalam 49 pound (RM289.50).

Oh ye, kalau nk sewa kereta make sure anda pilih yang ada tulis "unlimited mileage" kalau nk jalan jauh. Kalau x nnt ada extra charges kalau anda bawak lebih dari mileage yang dibenarkan. Dan juga xperlu pre-purchase fuel pun.. sebab xtentu anda guna minyak habis pun, nnt kalau dah beli fuel 1 tank tu kalau xhabis guna rugi je. Advantage beli full tank fuel ni anda xperlu isi tangki penuh masa return. 

Then masa kitorang nak ambik keta tu, orang tu offer keta lain lebih selesa pada harga yang sama, Ford Fiesta, tapi still manual la. So kitorang ambik Ford Fiesta. Dan juga ambik GPS juga. Bayar extra 15 pound (RM88) utk sewa GPS sehari. Kang sesat melilau ke mana2 plak xde GPS :P

Ford Fiesta yang kitorang rent
I cant help myself from comparing with Japan punya car rental service. For me, car rental kat London (at this particular Avis shop), agak mengecewakan la. Kereta xbasuh bersih, pastu utk child seat kitorang kena ambik & pasang sendiri. Ok fine la, kena pasang sendiri sbb diorang xnak ambil risk kalau diorang pasang , if accident child seat tu tercampak ke apa kan. But at least, bila kitorang tanya mcmana nk pasang datang & tunjukkan la cara2nya. Sebab lain child seat, lain button & cara pasangnya. Sudahnya kitorang bazir masa sejam jugak utk find out mcmana nk pasang child seat tu. Memang geram. Oh yes, diorang pun xbrief mcmana nk guna kereta tu. Signal kat mana, handbrake mana, bukak aircond macamana, radio kat mana. Kitorang spend banyak masa jugak nk cari satu2 signal, etc ni. Memang rasa membazir masa & sgt2 xconvenient. Unlike kt Jepun, kereta sgtlah bersih, diorang mmg ajar satu2 mcmana nk guna kereta, signal, handbrake, etc.. Sgt2 convenient & puas hati lah. Well, that was London anyway, not Japan. Sigh.

After taking the car, we drove straight away to our first destination, Stonehenge. A brief history about Stonehenge - Stonehenge was built by the Neolithic people about 4.5 thousand years ago.
One of the major mysteries of Stonehenge was how it was built. The first stones, the bluestones were sourced from the only place in the UK where such stone exists. In Wales, nearly 200 hundred miles away. The common theory is that these stones were transported largely by water to within a couple of miles of Stonehenge. However no body has even today successfully re-enacted this feat with the technologies available at the time. Nor found any evidence along the way to support this. Other theories include the stones being moved to Stonehenge by glaciers. For more details about the Stonehenge history, you can read here, or Google yourself.

First time driving in London, with congestion & driving MANUAL car (after years xdrive manual!) Memang menggigil jugak. I mean husband la, sbb dia yang drive. Haha. Tapi saya yang co-driver ni nervous jugak, kang terlanggar keta orang ke apa.. satu hal pulak.. So memang drive very2 carefully la that time. Cabaran drive kt London ni basically sbb drive manual & first time drive in London, means we had no idea how the road was & the Londoners behaviour on road. So mmg kena extra careful. Signboards pun diorang guna miles instead of KM, yards instead of meters, convention lain sikit la. dari segi driving side, sama je cm Malaysia. And London juga ada congestion zone, so kena tahu kalau kita masuk ke tak zone tu. Sebab kalau masuk zone tu kena bayar certain fees. Memang kena alert, sebab zone tu xde tol ke apa.. cuma ada signboard je. Kita kena bayar online fees tu. Kalau lambat bayar.. kena denda la jawabnya. Instead of byr congestion zone fee 2 pounds (RM11), xpepasal kena byr 60pounds (RM350) sbb denda lambat byr kan. Better careful on this one too.

Nasib ada GPS, memang sgt membantu la. So kalau anda nak drive in London atau mana2 first time nk venture, better ada GPS. xyah la nk macho bagai main redah je. Silap2 duit melayang. Hehe.

Perjalanan Road Trip

Perjalanan utk Road Trip ni estimated around 2 hours to Stonehenge from Fulham (tempat ambik keta). Ni tak termasuk henti rehat la. Sepanjang drive tu.. surprisingly kitorang memang xbayar toll pun.. sebab xde tol even ikut highway! memang best. Hehe. Sebab dah kira2 dah bape la nk kena bayaar ni kan. Sekali memang xde bayar tol pun sampai balik. Kan best cmtu :)

After 1 hour driving, we rest at the RnR, kat sini diorang panggil "Services". Kedai standard kt Services ni ada Burger King, KFC, Starbucks, Waitrose.. Memang mana2 Services pun standard cmni je kedai yang ada. Huu.

Service in London, xigt nama tempat

Pintu masuk service in London

Dalam service

Kedai2 kat dalam Service

After topup food, toilet & rest, kitorang teruskan perjalanan ke Stonehenge tu.. Jauh jugak la rasa, especially bawak manual kan (even bukan saya yg bawak pun ;p). Then after another 1 hour tu, kitorang sampai Stonehenge..


Bila sampai sana, mashaAllah raaaaaaaaamai betul orang! Tempat parking punyaa laaaaaa jauh. What disappoint us was diorang dah renovate kawasan Stonehenge tu.. diorang tukar tempat parking jadi jauh sgt2, so that kita xboleh nampak stonehenge dari jauh. Nak nampak dekat? Bayar ticket! And the ticket is veeeeeeeeeeeery expensive utk just see the Stonehenge utk jarak dekat je! 

Harga ticket
 Harga ticket utk Adult sahaja 17.20 pounds (RM102.30) seorang ye. Memang mahal. Sebelum ni xde pun kena bayar.. I heard baru je dlm last year diorang kenakan bayaran. SO mmg agak frustrated jgk la. Disebabkan bayaran yang mahal & orang beratur nak beli tix pun ramai gile, so kitorang decided utk xbeli ticket pun. We just walked & see the Stonehenge from far. 

Jalan pun jauh jugak sebenarnya. Kitorang kena rentas ladang ternakan yang mmg luas (but beautiful mashaAllah!) ambil masa 30minutes utk jalan. Lenguh kaki wehhh. 

Size batu yang digunakan utk Stonehenge

Rumah konon penempatan penduduk

Jalan merentas ladang ternakan -.-'
Sampai sana.. boleh la tgk Stonehenge dari jauhhhh. Memang jauh la view utk tgk free tu. Rsa cm xaci pulak. Mana boleh world heritage utk dikenakan bayaran mahal cmtu kan. Oh yes, sebelum tu pun kena byr parking 5pound (RM30) dah. 

Bersama lembu2 di London ;p

Anak lembu yang comel. Hihi

The best view that we can see.. from afar :(

Safiyyah muka penat. Haha
Kitorang spend masa sekejap je kt situ. Dah tgk2 tu terus balik (jalan kaki another 30mins) utk ke parking. Agak kecewa sbb our main attraction for the day ruined mcm tu je. Sigh. That time was around 3pm dah. So we were a bit rush utk next stop - either Lacock atau Roman Bath.

We decided to go to Lacock sebab nk tgk perkampungan British la kononnya. From Stonehenge, perjalanan dalam 40-50min je xsilap. Dah dekat dah. Kawasan ni mmg dah luar London, so memang nampak la permandangan kampung British tu. Seriously, mmg sgt cantik :) Ada ladang kuda, biri2, bab* pun ada. Hehe. Rumah2 pun style British. Rasa mcm nk settle down kt kampung kt sana je (berangan ;p)

Sampai Lacock dah petang around 4.30pm cmtu. Tempat tu tutup aorund 5-6pm. So we had limited time la kat situ. Time tu pun ramai orang dah balik dah. Kitorang just strolling around kampung tu.. Tak ada apa sgt pun.. Cuma ada history la pasal kampung ni.. Konon first photograph taken kat sini.. Pastu ada few histories jgk pasal Lacock ni, which I didnt manage to go to the museum sbb kejar masa. Hehe

Site plan at Lacock

On the entrance


Lacock

Rumah2 kampung Lacock

Kedai runcit kampung


Vilagers' cars. Igt orang kampung pakai kereta buruk2 ke? ;p

Kawasan kampung Lacock. Orang kampung pun ada BMW. Ko hadooo? haha
Kampung tu mmg penduduk dia tinggal kt situ. Like real villagers la. Tapi diorang ni xbape sgt friendly.. Rumah semua tertutup, rasa xwelcoming jgk la. Myb diorang bosan hari2 ramai visitors & xde privacy kot. mmm..

After around 30-40mins kt situ, kitorang terus balik. Konon nak singgah kat Windsor Castle on the way back, tapi masa balik tu hujan renyai & hari dah mula gelap. So Castle mesti dah tutup kan. So kitorang straight back to London..

Sampai London, isi minyak full tank balik dlm 20pound (RM119) jugak la for the trip. Pastu terus pulangkan kereta.. That time I think around 8-9pm.. Masa tu hujan renyai2..sejukkkk. Memang nk cepat sampai rumah je sbb dah penat seharian dalam kereta. Haha

Nasib cepat dapat bas.. balik, mandi, tidur. Cant wait for tomorrow journey! Parissssssssssss here I come!!


Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree


Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 


TOTAL: RM14,532



To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com

 



No comments: