July 13, 2015

Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
   
Europe Trip: Part 3 (The Journey)   
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium) 
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour) 
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)  
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)
 
Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
 

Salam & Hello people :)
Now nak sambung cerita pasal Europe trip haritu.. before lupa banyak :P

6 May 2015  
Itinerary:    

Paris City Tour
~ Tour Eiffel
~ Champs de Mars
~ Musee du Louvre
~ Notre Dame
~ Musee D’Orsay
~ Opera - Galeries Lafayette
~ Champs Elysees-Etoile
~ Grand Palais
~ Trocedero  


Today memang spend masa utk travel around top attraction kt Paris je. Sebab ada masa sehari ni je kat Paris. So to save time, kitorang guna Big Bus Hop-on Hop-off

cmni la rupa Big Buss Hop-on Hop-Off tu. Hehe

Big Bus Hop-on Hop-off ni basically akan travel ke semua top attraction in Paris ni (listed above). So boleh naik sekerap mana yang mungkin & stop ambik gambar kat mana2 stop yang kita nak. Pastu boleh naik seharian tanpa perlu bayar lagi dah. Kitorang prebook ticket ni kat website Big Bus Hop-on Hop-off. Harga utk adult, sehari USD33.74 (RM127). Ada few package jugak la boleh pilih harga pun beza2, ikut preference kita. For me, kalau ada limited time, better guna servis ni je. Tapi kalau ada banyak masa, better explore Paris with your own.

Pros & Cons Using Big Bus Hop-on Hop-off

Ada banyak sebenarnya pros & cons guna servis ni. So depends on kita punya preference, it can be a disadvantage or disadvantage.

Pros:
1) Jimat masa 
Anda tak perlu jalan jauh2 dari satu tempat ke tempat yang lain. Atau struggle naik public transport. Dengan Big Bus ni sgt2 convenient kalau nak cover semua attraction dalam 1 hari! Mind you, orang2 di Paris ni saaaaaaaaaaaaangat ramai! Sangat sesak! So ada Big Bus ni anda xperlu nk queue utk naik public transport from one to another. 

2) Jimat tenaga
Like I said above, anda xperlu buang tenaga utk queue panjang2 beli ticket ke apa.. Boleh naik sebanyak mana yang mungkin sbb Big Bus ni sgt frequent!

3) Covenient
Anda boleh jalan ikut phase anda sendiri. Misal kata nak stop lama kat Eiffel Tower, it is up to you. Tak perlu pun ikut bas tu.. Let say anda nak pergi tempat lain, just wait for another bus & boleh terus naik.

Cons:
1) Sign not clearly seen
Sometimes, tempat tunggu bas tu tak berapa jelas sgt. So menyebabkan kita susah nk cari stop tu. Ada high possibility utk miss the bus sbb silap tunggu stop.

2) Wasting time
Yes, mcm contradict dengan apa yang saya tulis above kan. Mind you, Paris adalah city yang saaaaaaaaangat busy. Traffic jam is EVERYWHERE! So, utk 1 round trip yang cover all the attractions might take 1 whole day sebabkan traffic jam yang sepatutnya ambil masa 1 jam sahaja utk complete. Memang sgt2 frustrated when u have to spend more than 1 hour just to travel for few miles. 

3) Driver rude & not friendly
Well, it depends. Kalau anda dapat driver yang ok.. so ok je.. Tapi kalau dapat yang rude.. memang xpuas hati la. They will shout at you, berhenti kat stop lama2 utk smoke, borak ngn kawan2.. Hello..we paid for the service, and u just wasting our time for...?

So.. depends la nak guna servis Big Bus Hop-on Hop-off ke tak. Ada tempat ok, ada tempat xberapa nk ok. My advice is, check your itinerary. If you have plenty of time to travel in Paris, I would suggest to NOT use this Big Bus Hop-on Hop-off, better travel on your own. But if you have very limited time (like me previously), you got no choice than to use their service to cover all the major attraction in Paris. Ye lah, sehari je kat Paris.. sayang la plak kalau xpergi semua major attraction kan..

****

On the Way to Paris City

So, early in the morning (not so early sebab malam tu kitorang tido lambat coz sampai camping site pun dah tgh malam), we all dressed up & bersiap utk explore Paris! Hehe. Excited sebab first time sampai Paris like dream came true babe! Tak pernah bermimpi nak betul2 sampai kat Paris :)

Signboard in Paris. Hihi

This is guard house in our camping site


Our camping site tu xde la dekat sangat dgn city (that was the closest one that we could get), kitorang ada 2 option utk pergi paris dari camping site tu:
1) Jalan kaki for 30 mins utk ke RER (kind of subway/train station)
2) Naik bas, but bas sgt la tak frequent. 30-60mins sekali.

Memandangkan time tu kitorang nk jimat masa (Sebab nk cepat2) smpai Paris, so we went to option 1 - jalan kaki. Memang mencabar sikit sebab kena baca maps utk sampai ke RER. Kemahiran membaca map ni kita pass kt mr husband lah ye, saya surrender. Hihi

Sebabkan saya serahkan sepenuh kepercayaan kat husband utk baca maps.... makanya kalau silap arah, memang menguji kesabaran jugak la. Dah la nak cepat kan.. sekali silap jalan daaa... Membebel jugak la time tu. Haha. Kena pusing the other war around. Sabar je laaaaaaaaaaa. 

On the way to RER

Ada banyak benda boleh buat kat sungai ni. Hehe

Jalan punya jalan, xjumpa2 RER nye. jauh bebenor ni, rasa mcm dah jalan lebih 30 min je. Haha. Nasib time tu dingin2 je, kalau panas mmg dah hangin jugak. Haha. Pastu tanya2 orang, nasib iols tahu French sikit2 (sebab pernah belajar French time kt sekolah & uni), so time ni la nk praktikkan French! Haha. 

Jumpa orang tu.. dengan confidentnya ckp, 
"excusé-moi madam, oû est le RER?" 
means: excuse me madam, where is the RER?

Myb accent tak berapa nak French, haha, rupanya orang tu boleh ckp english! Hampeh betul. Haha. then dia tunjukkan jalan.. betul dah jalan yang kitorang lalu tu.. cumanya kena jalan jauuuuh lagi! Fuuhh. Last2 around 40 mins jgk kitorang jalan utk sampai RER tu. Oh yes, RER tu nama Joinville le Pont . 

Sampai jugak RER

In front of RER
  Sampai RER, masalah nak beli ticket pulakkkk. Kitorang time tu nk beli ticket utk ke Eiffel Tower (sebab kitorang akan nak Big Bus Hop-on Hop-off dari situ), tapi xtahu nama RER situ nama apa. Pastu nampak mcm ada few ticket types. Adehh, pening kepala nak beli mana satu. Dah la xde english pun =.=" 

Then we decided utk tanya orang kt kaunter.. Tapi..... orang tu memang sgt2 xmembantu pun. maybe malas nk layan sbb dia xreti sgt ckp english. sabar je la. Kitorang tanya dia, dia suruh beli kt machine. Memang la beli kt machine, tapi yang mana satu nk beli?? isk. Last2 kitorang main beli je. 15 min jgk tercegat depan mesin tu decide nak beli ticket apa & stop RER mana. Kalau kt Jepun ni, mesti orang kaunter tu yang tolong belikan. Well.. that is Japan anyway. Now I am in France yang xberapa nk friendly sangat =.=

After beli tu, masalah pulak nak pergi platform mana. Haha. Nasib ada sign board mcm tulis paris2 tu. ikut je. kalau silap, nasib laaaa. Haha. Oh yes, nak masuk/kluar pintu train tu mcm manual sikit. kena pulas tombol dia.. Nasib iols belakang orang. Kalau iols depan sekali mmg tercegat je laa depan tu xbukak2 pintu train tu. Haha. Well.. itulah pengalaman :)

Lama jugak dari Joinville le Pont RER nak ke Eiffel Tower RER tu. dalam sejam jugak xsilap. Ala, but I forgot the ticket price la.. :( Sampai RER Eiffel we were relieved sebab kitorang naik train yang betul ! Haha.

Kat dalam RER yang agak old-school :')

RER line. Lain warna, lain line dia..

Petunjuk train dah sampai mana

Eiffel Tower

Big Bus punya travel route. Cover semua tempat listed above



First pit stop of course Eiffel Tower lah kan. MashaAllah memang cantikkkkkk the beautiful sgt2 laaaaa! Eiffel Tower or in french, Tour d'eiffel was actually named by its architect yang nama Eiffel. Eiffel Tower diberi gelaran oleh orang2 French as Iron Women. So no wonder kalau diorang refer Eiffel Tower as "she" bila tulis or cakap :)

RER yang paling dekat dgn Eiffel Tower, kat sini kitorang turun

But really, Eiffel Tower sgt2 cantik, like dream come true! never thought akan sampai berdiri depan Eiffel tu sendiri. Selalu tgk dlm gambar je. That's why.. I believe, every single thing that you dream/want will come true if you really work for it! Work hard. and smart. 


Eiffel Tower from bottom

Eiffel Tower :)

Masa sampai Eiffel tu dah around 1-2pm jgk la. So dah tghari.. cm lapar la jugak kan. Then ternampak stall jual ice cream depan Eiffel tu. Harga 3 euro utk 1 cone ice cream. Sedaaaaaaaaap sgt mashaAllah! Tak pernah rasa ice cream sesedap ni in my life! I'm not exaggerating, but it is real! Memang sgt2 sedap. Safiyyah makan sampai habis 1 cone xshare pun ngn ummi nye ni ha. Siap beli lagi 1! Haha. 

Family potrait with Eiffel background

Ice cream yang sedap tuuu

Safiyyah malas nak layan ummi asyik ambik gambar je :P

Kusyuk makan ice cream sedap

Di bawah Eiffel Tower
  After we spent around 30 min in Eiffel Tower, ambik2 gambar semua, we went to the next stop Champ de Mars dengan naik Big Bus Hop-on Hop-off. Stop bas ni memang betul2 depan Eiffel tu. Senang nak cari, tapi kalau xtahu susah jgk la sebab signboard nye kecik ya amat. Huhuhu.

Champ de Mars

Champ de Mars ni is actually a garden depan Eiffel Tower tu je. Tapi sebabkan kitorang nk save time, so kitorang xde la spend masa sgt kt sini. Just ambik gambar atas bas je. Mind you again, traffic is very2 bad in Paris. But pemandangan kt Champ de Mars ni memang sgt2 cantik, especially sebab dia memang betul2 depan Eiffel Tower. Memang romantik gitu. Hiks.

Di atas Big bus

Paris.. cantik bangunan :)

You can see how close they park the car

Kedai2 patisserie memang berlambakkk

Inilah Champs de Mars tu. Jardin depan Eiffel Tower. Cantik, best kalau picnic ni. Hehe


Then we went to our next stop, Musee du Louvre. Stop ni memang saya look forward la.. Especially dulu lepas tgk cite Da Vinci Code yang berlakon kt sini. Memang bestttt sgt! Tazzabarrrrr. Haha

Musee du Louvre

Then kitorang turun kt stop ni. MashaAllah memang caaaaaaaaaaaantik sgt senibina2 lama French ni. sgt ancient, artistic yet very beautiful. Memang nampak la France dulu memang satu negara yang maju, sebab tu boleh jadi penjajah. Haha. 

Dekat2 Musee du Louvre

Perkarangan kawasan Musee du Louvre tu

:D


Sweethears <3
Kat sini kitorang spent masa around 1 hour, jalan2 ambik gambar je. Kalau ikutkan hati nak masuk dalam museum tu, ada potrait original Mona Lisa kat situ.. tapi memandangkan queue manusia yang sgt2 panjang, I decided not to waste my time there. 

Family potrait :)

Notre Dame

Next stop - Cathedral of Notre Dame. Well, kitorang lalu je kat sini, xstop pun.. sebab ramai sgt manusia. Haha. Cathedral sgt cantik & besaaaaaaaaaaaarrr. Kalau anda suka senibina church lama, memang wajib stop sini! :)

Cathedral Notre Dame



Musee D’Orsay

Our next stop lepas tu Musee D’Orsay. Tapi kitorang xturun pun.. Just ambik gambar dari atas bas je.. Sebab nya time tu igt, 2nd round nnt la singgah kalau sempat. Hehe. Senibina cantik, besar & sgt ancient. Tapi actually I am not into museum pun.. So for me, ambik gambar atas bas pun ok laa.. Hehe. Tapi kalau anda into museum & nak closer view to this famous museum, memang wajib stop sini! :D


Musee d'Orsay

Opera - Galeries Lafayette


Well.. sini pun kitorang xstop! Haha. Lalu je atas bas.. Sambil ambil gambar :) Nnt 2nd round singgah lah kalau ada masa kan :D

Galeris Lafayette- tempat best utk shopping barang branded mcm LV, Prada

Champs Elysees-Etoile

Ha.. yang stop ni kitorang berhenti. Sebab memang nk sgt tgk Champs Elysees-Etoile ni depan mata sendiri.. selalu tgk dalam TV je kan :) Time ni safiyyah dah ngntuk sgt.. dia tertidur dalam stroller. Kesian dia. So kitorang pun xboleh nak bergambar sakan la.. lagi pun raaaaaaamai sgt orang kt situ time tu. Susah jugak nak jalan. Kang silap haribulan, mak ayah nye sibuk bergambar, anak hilang pulak kena culik. Nauzubillah. Memang kena extra careful sikit. 

Ni la diaaa..

Sorry muka serabut + penat dahh

selfie berdua dikala anak tgh tidur dlm stroller. Awat nampak gemuk?? Haha

Grand Palais

Next stop Grand Palais ni.. tapi kitorang xturun jugak, just lalu ambik gambar atas bas je.. 

Grand Palais , mmg grande betul

Trocadero

This is the last stop utk Big Bus tu. Last kitorang tunggu sini. Trocadero ni belakang Eiffel Tower tu je. Tapi tak turun pun sini.. just lalu & ambik gambar. 

Trocadero
Well masa ni dah agak lewat sbnrnya, around pukul 4-5ptg cmtu la. I wasnt sure Big Bus ni beroperasi sampai pukul berapa, tapi memandangkan mcm ramai je lagi, so kitorang went to 2nd round. Kononnya nak singgal tempat2 yang kitorang xsinggah tadi lah. 

Masa 2nd round ni, hari start hujan... xla lebat sgt, but boleh consider lebat jugak la. Haha. So agak spoil kt situ. Ada few stops yang kitorang nak turun xdpt sbb hujan lebat time tu :( Jalan pulak mashaAllah jamnyaaaaaaaaaaaaa. But then, masa 1st round tadi, I spotted macaron punya kedai. Laduree! Katanya mmg famous amos & sedaaaaaaaaaap macaron dia. Ntah la, Im not macaron fans pun.. tapi dah alang2 kat Paris, boleh la cuba, kan? Hehe

Laduree

Masa perasan kedai tu, xberapa ingat sgt stop dia. Sebab bas tu bawak agak laju & jalan kat Paris ni banyak mcm jalan one way yang sempit2 tu, banyak masuk simpang2. The stop after kedai tu punya laaaaaaaaaaaaaa jauh & lepas masuk beberapa simpang. Tapi sebab nak sgt2 rasa Laduree tu, kitorang turun jgk at the next stop & jalan cari kedai tu.

Cari punya cari, xjumpa. Silap jalan the other war around. Bazir masa jgk dalam 1 hour+ dok pusing2 cmtu. Nasib safiyyah naik stroller, xde la penat sgt dia. Hehe. Last2 pusing punya pusing.. saaaaaaaaaaaampai jugak kedai tu! Haha. Oh yes, sebelum tu ada orang French ni baik hati sgt nak tunjuk jalan pergi kedai tu.. tapi mcm suspicious pulak tetibe orang baik sgt ni kan. So we decided not to follow him but we wanted to find ourselves. Memang bagus kalau dia tunjukkan je senang.. tapi xnak ambik risk. Buatnya dia xbape nk ikhlas kang, habis kena rompak ke apa. Nauzubillah.

Sampai Laduree tu sikit je la kedai tu nk tutup dah. I think that time almost 6-7pm cmtu la. Nasib sempat. Fuhhh. Pastu beli la few macaron (6pcs in a box). Harga dalam 28 euro (RM 60). Ada few types yang xboleh makan, so kena cek sendiri ingredients kt website Laduree sebelum beli. Kalau xhalal (yang ada animal gelatin), memang rugi la beli sebab xboleh makan..

Depan kedai Laduree
Sedap!




After beli Laduree tu banyak kedai dah tutup sebab dah nk malam.. So we decided to go back straight home. Ni pun mencabar jgk ni, sebab time pergi naik RER lain.. time balik naik RER lain pulak. Kena pandai baca maps RER tu, kat mana kena tukar train etc. 


After a while, alhamdulillah selamat sampai semula kat Joinville du Pont tu. Sampai situ of course dah nak gelap sgt dah kan. Kitorang pun penat sebab seharian berjalan.. So kitorang balik naik bas dari RER tu ke campsite.. 

Sampai campsite dah gelap. Kitorang mandi (dalam motorhome), rehat2, masak makan,tgk TV dan tidur. Prepare for the next day - Journey to Switzerland! :) :) :)



Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668




Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319

TOTAL: RM16,519



To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com
 

No comments: