August 28, 2015

Europe Trip: Part 17 (Day 15: Trip back to Malaysiaaaaaaaaaaaa!)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)  
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour) 
Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip) 
Europe Trip: Part 13 (Day 11: Journey to Germany!)
Europe Trip: Part 14 (Day 12: Journey to Amsterdam!)  Europe Trip: Part 15 (Day 13: Tulips at Keukenhoff Garden, Amsterdam)  
Europe Trip: Part 16 (Day 14: Trip to Brussels, Belgium)

Salam & Hello people :)

Harini nak sambung lagi entry. Please bare with me, this will be 2nd last entry for my Europe trip. Hehe. Last entry will wrap up everything & also the conclusion.

So for this entry, I will share about our last day journey in London before we all went back to Malaysia :)

13 May 2015 
Itinerary:  
Returning back the motorhome at the depot

Straight back to Heathrow airport - flight back to KL

As shared in previous entry, last night we slept in the motorhome in university area. Hihi. That night memang tidur x lena la (myself je kot, sebab tgk hubs & anak sedap je tidur). Then awal pagi dah dgr ada orang dok ketuk our motorhome! Fuhh.. saspens. Dah la mmg xlena tidur, risau pulak awal2 pagi kol 5am ada orang ketuk2 pintu motorhome tu. Then I kejutkan hubs, ckp ada orang ketuk pintu motorhome. Bila hubs bukak pintu, rupanya ada budak uni yang nakal (baru lepas clubbing?) dok main2 ketuk mcmtu dengan kayu. Sabar je la. Budak uni pun perangai tah hape2.

Then sebab rasa hari pun dah nak cerah, 5am mcm dah kol 7am in Malaysia, so we all terus gerak pergi Tesco (dekat je dgn area situ). Actually pergi tesco nak beli hand sanitizer. Haaa.. tau utk apa? Sebabnya our motorhome punya kerusi tu warna putih.. safiyyah punya kreatif pergi conteng dengan pen! dinding2 motorhome yang suci bersih pun kena conteng jgk! Memang sah sel otak safiyyah tgh berhubung =.="

Try bersihkan guna sabun, minyak semua xberkesan. Rasa nak nangis jgk T_T sbb kalau xhilangkan, nnt kena charge dengan motorhome, charge melampau plak tu! so... kitorang google la mcmana nk hilangkan kesan dakwat kt leather . Jumpa page ni, kata guna hand sanitizer mmg sgt2 berkesan. Tu yang kitorang gigih cari hand sanitizer tu. huu.

Ok back to the story, kitorang pergi Tesco pukul 5am tu, mmg dah raaaaaaaamai orang! haa.. and Tesco ni bukak 24jam! best oulzzzzz. Iols masuk tesco terus rambang mata. Haha. Semua murah2 (sebab harga dlm pounds kot? nampak la murah kan, haha). Dari nak beli hand sanitizer, dah penuh 2 plastik bag plak! haha. Beli la foods sikit kang dah sampai epot segalanya mahal kan. 

Dah beli2 kat Tesco tu, kitorang terus gerak. Plannya, my husband akan drop me & safiyyah kat Heathrow airport dulu. Sebab dia nak kena pergi depot motorhome kat Redhill Farm utk pulangkan that motorhome. That was not so convenient part la. Sebab for start, kitorang igtkan boleh drop je motorhome kt airport.. xyah la nak pergi balik, pergi balik banyak kali. 

Jarak Redhill Farm ke Heathrow airport pun boleh tahan jauh jgk, sejam mcmtu. Kalau nak terus hantar motorhome ke depot & we all together pergi airport - it is not that simple, sebab barang yang kitorang shopping sepanjang Europe trip tu, peeeeeeeeeeeeeenuh 1 motorhome! Haha. Adehh. So, that was the only way yang kitoang rasa the best &convenient la.

The motorhome need to be returned before 11am. So kena sampai airport dalam pukul 930am paling lambat, sebab consider buffer time utk bersihkan everything, stock up water level, gas etc. Everything must be returned in good condition. Kalau tak.. memang siap sedia lah kena charge (overcharge!). 

Masa my hubs hantar kt Heathrow tu hujan renyai2 jgk la.. kesian jugak kat safiyyah kena kejutkan dia tidur :( so my husband hantar sampai dalam airport & he returned the  motorhome himself. Oh yes, lepas dia pulangkan motorhome tu, my hubs naik coach transfer from the Redhill Farm to the Heathrow airport. Cost dalam 17 pounds mcm tu xsilap. 

After few hours of waiting my hubs, akhirnya selamat sampai ke airport semula :) Lambat from expected, sebab ada masalah ape tah. Tapi lega la dah sampai & lega jugak dah return motorhome dalam keadaan ok, so no charge! :)

Sebabkan flight kitorang malam.. memang lamaaaaaaaaaa nak tunggu kt Heathrow tu . Well, ingatkan Heathrow ni banyak la benda.. xde la bosan sgt nak tunggu lama kan. But in your dream je la. Haha. Heathrow xde benda pun.. kedai pun sikit sgt. Pusing2 tu je kedai nya. Adehh. Kedai makan pun xbanyak yang boleh makan. Mahal xyah ckp la. Lagi2 dalam pounds kan. Kalau airport mcm KLIA ke.. banyak juga la benda. boleh menyoping bagai. Makan. ni..... nai desu! :(

Tapi sebabkan kitorang lapaaaaaaaaaaar sgt2 & juga sejuk sebab hujan sepanjang hari kt luar, so kitorang makan juga kt kedai situ. I ordered vegetarian pizza, french fries with hot drinks. Tak ingat la air apa. Harga pun xigt sgt.. But around 20-25pounds mcm tu kot (RM130 - Rm160).

After few hours of waiting.. at last kitorang boarded.. Naik Emirates best! Sebab:
1) Ada movie best2 yang baaaaaanyak
2) Food yang baaaaaaaaanyak

Haha. These 2 things mmg iols suka sgt. Kitorang transit kat Dubai, so from London - Dubai around 7 hours jgk la. Dubai - KL pun 7 jam mcmtu. 

Alhamdulillah..after 14hours in flight + 2 hours transit = 16 hours journey kitorang sampai KLIA.. Legaaaa rasanya. Sampai2 terus balik rumah, melantak nasi lauk nisimilan. sodap oi!
Hiks. It was trip full of memories & I never regret my decision to spend 20k on this journey. It worth lifetime experience! :)

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 

Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170 


Day 11
Camping site: RM107 

Day 12
Camping site: RM129
Ticket (2A): RM53
Parking: RM22
Stock up food: RM100
Total: RM304


Day 13
Camping site: RM168
Keukenhof tickets (2A): RM145
Parking Keukenhof: RM22
Total: RM335
 

Day 14
Eurotunnel (Calais - Folkstone): RM560
Parking Brussels: RM20

Souvenir: RM100
Total: RM680


Day 15
Hand sanitizer & stock up food: RM100
Fuel: RM350
Gas: RM65
Ticket coach to Airport: RM110
Makan di airport: RM150
Total: RM775
  
TOTAL: RM21,148


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com