August 10, 2015

Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!)
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour)
 
Salam & Hello all,
Today nak continue our Europe Trip journey :)
8 May 2015  
Itinerary:
Road trip journey to Zurich

Hari ke-12 trip. Ikut itinerary, harini perlu bergerak ke Zurich, untuk sambung perjalanan ke Jerman pula. Tapi hati rasa berat sangat nak tinggalkan Jungfrau, sebab xpuas lagi nak menikmati keindahan ciptaan Tuhan.. Subhanallah..

So before bertolak ke Zurich, kitorang berjalan2 dulu around Jungfrau tu. Jarak perjalanan dari Jungfrau ke Zurich dalam 2-3jam sahaja. Sebab Switzerland ni kecik je.. hujung ke hujung mesti around 2-3 jam cmtu. Hehe.

Perjalanan dari Jungfrau-Zurich

After berjalan2, even berat hati nak tinggalkan Jungfrau but we must go. Itu yang tekad rasa nak datang Swiss lagi tuu. Hehe. For me personally, Swiss people memang sangat baik & friendly. Diorang ni hidup mcm happy je.. Kalau tgk kt Jungfrau ni mcm kawasan kampung kan, so diorang ni hidup simple, happy life. Diorang sentiasa senyum, kita pun rasa xstress. Layan tetamu/tourist dengan sgt baik (the best so far selain Japanese people), sebab tu rasa nak datang lagi, inshaAllah :)

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Permandangan Jungfrau. NO FILTER ya.

Around 11pm, kitorang bertolak ke Zurich. Kalau ikut jarak, xjauh pun, dalam 136km je.. tapi jalan yang bengkak bengkok (sebab lalu kat kawasan pergunungan Alps tu), tu yang boleh jadi 2-3 jam perjalanan. Well, dont worry anda takkan rasa bosan pun sepnajng perjalanan sebab scenery sepanjang tu mmg breathtaking :)

On the way to Zurich

Along the way to Zurich :)

Zurich - 105km

Zurich :)

Sampai Zurich, kitorang check in kat Fischer's Fritz Campingground Zurich. Kitorang dah buat online reservation kat website Fischer's Fritz sebelum tu,  so sampai2 je terus pergi reception utk setel payment & pergi settle down dekat pitch. 

Easter eggs! Comel sgttttt

Plants in a can. Nyesal xbeli :(

Eggling - hatch a plant! nyesal jgk xbeli..

Hubs & safiyyah kat Zurich campingsite
Setiap campingsite ada rules & regulations, perlu sampai pukul berapa etc. So memang kena make sure sampai pada waktu yang ditetapkan, sebab kalau tak ada kemungkinan kita xdibenarkan masuk kat kawasan campingsite tu. Ini atas tujuan keselamatan jgk.. Kitorang sbnrnya kena sampai sini sblm pkl 2ptg. hehe

Sampai sana, perut mmg laparrrr. So iols masak speghetti (beli sos speghetti before check out kat Jungfrau), ya Allah sedaaaaaaaaaaaapnya! Haha, xtau la sebab lapar ke apa kan, tapi memang sedap! Barilla speghetti sauce tu xrugi beli. Sampai habis sepeket speghetti time tu! haha.. Tapi bila beli kt sini.... xde la rasa sedap mana pun =.=" 

After rehat2 & kenyangkan perut, kitorang pergi jalan2 sekitar kawasan camping site tu. Hasrat hati nak pergi city of Zurich (dekat je around 30min naik bas), tapi time tu penat sangat, so we canceled the plan. Kitorang jalan2 sekitar situ je. Camping site tu memang depan Lake of Zurich. So boleh la nak naik yacht ke (kena bayar la), makan fish & chips ke.. ada few sport activities jgk around there. We all just jalan2 ambik angin (& gambar) je.

Pintu masuk ke Camping site..

Lake of Zurich

Safiyyah at the Lake of Zurich

Safiyyah :)

Dibawah pohon bunga.... xtau nama

Flowers

Lake of Zurich

Safiyyah & her ship

Apsal mcm gelap plak safiyyah. haha

Our motorhome. Find if u can spot it

Her.

Our motorhome :)


After jalan2 tu, kitorang rest kat dalam motorhome, to get ready for tomorrow journey - Frankfurt, Germany!

Oh yes, fees utk campingsite tu mcm kat bawah;
 
Kitorang bayar utk 2A, 1C
2 adults: CHF 14.50
1 child : FREE
1 motorhome: CHF 24.00
Electricity: CHF 4.00
TOTAL: CHF 42.50 (RM170)

Price yang kitorang bayar ni utk 1 night.

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 


Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170






TOTAL: RM18,947


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com  

No comments: