August 11, 2015

Europe Trip: Part 13 (Day 11: Journey to Germany!)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)
 
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour) 
Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip)

Salam & Hello people !

Now nak sambung lagi our Europe Trip journey.. Today our journey from Zurich, Swiss to Frankfurt, Germany.

8 May 2015 

Itinerary:  
Road trip journey to Frankfurt, Germany

Hari ke-13 trip. Time ni perasaan berbelah bahagi antara nak balik Msia & nak travel lagi. Hehe. Yelah, badan dah penat, almost 2 weeks on the road kan but at the same time sgt2 enjoy trip ni :)

Our trip today akan bergerak ke Frankfurt. Ikut jadual, kitorang kena sampai sana around 12pm xsilap. So kitorang mmg kena gerak awal pagi, sebab perjalanan dari Zurich ke Frankfurt ambik masa 4 jam jugak la.. tu tak masuk lagi kalau nk stop rehat kejap sume kan.


Road trip from Zurich to Frankfurt..
So awal2 pagi around 6-7pm cmtu kitorang dah kemas2 utk gerak. Nasib naik motorhome kan, kemas2 gitu je boleh terus gerak. Haha. Safiyyah still tido kat katil. Hehe

Along the way macam biasa lah, scenery landskap memang cantik. Boleh tengok senibina Swiss & bila masuk germany, memang nampak beza rumah2 semua ikut senibina jerman.

Deutschland = Germany. Hehe

Karlsruhe, lane nak ke Jerman, jgn solap lane Mulhouse, nnt pergi France pulak. Hehe

Yoshh!! Frankfurt kat depannn
Yang bestnya, kat jerman ni xde had laju. Highway dia memang bestttt. Boleh bawak selaju mungkin tanpa ada AES ke, Speed trap ke. Hehe. Time ni la nak test power :P Tapi memandangkan kitorang ni bawak motorhome (yang besar ala2 lori), laju mana je pun boleh bawak. Haha. Surprisingly, even xde hadlaju pun, xpernah dalam sepanjang perjalanan tu kitorang nampak accident. Meaning to say, mentality orang jerman ni mmg first class la. Sebab tu diorang boleh buat highway tanpa hadlaju. Diorang tahu kt mana nak perlahan, kat mana nak laju. AND tak de pun nampak kereta berlumba kat highway :) Tak mcm kt sini.. even kereta banyak & ada speed trap & hadlaju pun, banyak je kereta berlumba membahayakan orang lain. So i think Malaysian's mentality is not ready yet for not having speedlimit.

Oh yes, Kat jerman pun xde tol tau. And saya perasan kebanyakan highway kt europe ni mmg xde tol. So kitorang boleh kata jimat banyak kt situ la. Ye la, jalan jauh kot & banyak guna highway. Kalau ada tol memang beribu jugak tu kena bayar. Hehe.

Tapi yang xberapa nak best tu, tulisan german macam ulat nak baca. Haha. Bukan apa, susah benor nak nyebut nye. Dah la tu, jangan berharap ada subtitle english kat tulisan tu. Haha. Pepandai lah ye. Hihihi.

Franfurt Camping site yang kitorang rent ni dekat dengan city. memang saje pilih situ sebab senang nak travel ada train utk ke city. Kitorang sewa kt website Frankfurt Camping site ni. Location-wise ok, taaaaaaaaaaapi customer service sgt2 teruk. I mean, reaaaaaaaaaaaally2 bad. so saya tak recommend utk stay sini. sgt2 tak recommend. Haha. Nampak x betapa xbest customer service tu.

Tak reti nak baca =.=
Ye lah, cakap kt website kena sampai before 12pm. Kitorang punya la gerak awal2 pagi from Zurich nak kejar sampai before 12 tu. Kitorang sampai time tu kol 11.30pm, tapi kitorang nampak reception CLOSE. tengok kt papan besar kt depan tu pun tulis sampai before 12pm. Pelik la sebab close kan. Then ada orang jerman ni kt depan tu (I think he is the owner), kitorang tanya la dia yang kitorang nk check in, pastu dia kata reception is CLOSE at 11am. like whaaaaaaaaaaaaaaaaaatttt? Pastu cm xpuas hati dengan kitorang sape suruh sampai lambat. I mean, kat website pun tulis kol12, kt papan depan tu pun tulis kol 12, celah mana nya nak tahu close at 11am?? rupanya ada signboard kecikkk cenonet kt pintu tu tulis close at 11am. Like seriously, I dont mind dia nak close pkl berapa pun, tp at least update la kt website , bcz I made the effort utk gerak awal2 pagi from Zurich! Kalau tahu alang2 sampai lambat, biar lambat terus kan. hish.

Okay fine la, lepas orang jerman tu bebel2, dia bagi jgk la kitorang masuk. Dia suruh park kt motorhome pitch tu. Well, tahu je la kan bawak motorhome mcm susah sikit nak reverse (sebab xde back mirror, guna kamera belakang plus size motorhome yang besar), pastu orang jerman tu boleh marah plak. Cakap apsal susah sgt nak parking. Sabaaaaaar je la. Kitorang customer kottt? and tourist plak tu yang baru sampai. Boleh pulak marah2 cmtu. tak tahu la kalau orang jerman mmg ganas2 cmtu ke kan. Muka dah la cm gengster je. Haha. Takut nak lawan +_+

Then, sebabkan takut nak lawan (haha), kitorang berdiam diri je la. Kemas2 sikit2 plan nk pergi city alang2 sampai awal. So nak tanya la kat mana arah train station terdekat. Masa kitorang tanya tu, dia tgh siram bunga.. Boleh pulak buat pekak kan telinga je, mcm kitorang xwujud kt sebelah ni tanya dia soalan. Ya Allah.. memang menyirappppp mcm sirappp je time tu. Tak lama tu, agaknya dia annoyed kitorang dok tunggu dia kt sebelah, dia ckp tunggu. Dia tgh siram bunga. I was like......... siram bunga je kot...... xboleh ke stop kejap, then bagi direction pastu sambung siram bunga balik.................... T_T

That was the last I will stay there (if I go to Germany again). Service mmg teruk. Harga ok la.. taaapi, utk shower kena bayar (5 euro for god sake! (RM21)) pastu boleh shower 5 min plak tuuuuuuu. Sape yang shower 5 min je tuuuuuuuuuu. Haha. Jadinya, mmg kitorang xmandi la kt Frankfurt tu. Ops. Hahahaha.   

Okay, back to the story, after waiting orang tu siram bunga bagai (walau dlm hati rasa nak sepak je orang tu, haha), dia gtau la train station tu kat mana. Dekat je rupanya. Jalan 5 min cmtu dah sampai. 
So, kitorang pun gerak g sana.. sampai train station pun satu hal plak lagi..........

Nak beli ticket train! hahaha. Semua nya bahasa german, nak sebut pun xreti. puas eja. haha. Nak tanya orang kt situ, semua pun muka xfriendly je :( Jadinya kitorang pun gamble je laa beli ticket. tak tahu la betul ke tak tiket kitorang beli tu. Tapi lama jugak kitorang dok belek2 mesin beli tiket tu. 15min ada kot. Haha. Nak cari stesen stop lagi ape laaa.sudah nya, beli je la. Better ada dari xde. hihi


German train station

Heddernheim - nama stesen paling dekat dgn camping site

Safiyyah dlm train
Well, surprisingly, naik train tu xpayah validate ticket pun! Kiranya kalau xbeli ticket pun boleh naik. Haha. xtau la.. sebab time kitorang beli ticket tu, then train dtg pastu terus masuk. sebab mesin tiket tu mmg kt platform dah. pergi-balik dua2 pun cmtu. I'm not sure mcmana ticketing system dia berfungsi sbnrnya.....

 
Kat platform


Map yang sgt membantu.

Sebabkan masa tak banyak, kitorang just plan pergi Zeil, Romerberg & Goethe House. Tempat2 ni dekat2 je dgn one another. Just quick tour in the city lah konon2nye. Sampai stesen melilau jugak la nak cari tempat yang kitorang nak pergi tu. Ye lah, semua dlm bahasa german, nak tanya orang pun xreti nak sebut nama tempat tu. Haha. Nasib ada map kat tepi2 jalan tu, so ikut yang tu je laa.

Dekat city of Frankfurt
On the way nak g Goethe House tu kitorang lalu taman permainan, so Safiyyah nak main situ plak, rest situ dalam 40min cmtu.. Seronok je dia main dgn anak orang jerman. Hehe. Then nampak ice cream, makan ice cream pulak. Well, rasa dia ok la but ice cream kat Eiffel Tower kat Paris lagi sedap kot. Ice cream kat Melbourne pun the best la sedapnye. Hehe.

The city of Frankfurt, Germany

Safiyyah sibuk main :)


Pakcik jual ice cream.. hehe
Kitorang jalan2 kejap kat Goethe House & Romerberg tu, anbik gambar sikit2 & beli souvenir, kitorang terus balik. Tak lama pun kat city & basically xde apa sgt pun utk di tengok. Hehe.  Agak tragis masa nak beli tiket balik tu.. kitorang xtau mana stu mesin nak beli tiket. Haha! begitu sadis xtau baca tulisan jerman. Sampai mesin ape benda tah pun kitorang igt mesin beli tiket =.=. Dah la tu, xtau nama stesen tu apa.. sampai semua tulisan kat signboard kitorang igtkan nama stesen. Hahaha. Padahal tulisan tu tulis "Exit" :P hahaha. 

Goethe House? I dont know, i think it is

Kalau ada wide lense cantik ni. Hehe

Pakcik jual pretzel kot?

Berlatar belakangkan Frankfurt
Last2 kitorang tanya orang jerman ni. Nasib dia pandai english. Dia sebut nama stesen tu memula pun buat kitorang ternganga :O hahaha. xdpt tangkap nama stesen. Last2 dia sebut satu2, sambil tunjuk signboard, baaaaaaaaaaru la tahu nama stesen tu. Nampak sgt touristnye & tak tahunye kan. LOL.

Germany :)



At last sampai jugak la balik kat camping site kitorang tu.. sampai motorhome rasa cm lapar plak.. time tu dah nak gelap. Ingat cm ada nampak Tesco sblm tu, so kitorang decided nak pergi tesco tu jalan kaki, boleh la beli pape yang patut. Jalan 15 min jgk kot. Jalan punya jalan... sampai sana, tutup pulakkkk . Hari ahad tutup pulak katanya. Adehh. Kalau kat Msia ni, hari Ahad laaa hari paling lama kedai bukak. :((

daisy & donald

City of Frankfurt lagi

Ni la stesen yang kitorng sesat tu. Hauptwache namanya. haha
So malam tu kitorang makan megi je.. sebab itu je stock food yang tinggal :( megi + speghetti. Haha. sadis je rasa. Kitorang pun xsabar nak gerak pergi Amsterdam esok nya sebab xsuka dengan camping site ni. tak suka jerman juga.. kasar2 orang2 jerman ni.. 

Harga camping site yang kitorang bayar:
2 Adults: 14 euro
1 motorhome pitch: 8 euro
1 electricity: 3 euro
TOTAL: 25 EURO (RM107)

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 

Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170 


Day 11
Camping site: RM107

TOTAL: RM19,054


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com   

No comments: