August 13, 2015

Europe Trip: Part 14 (Day 12: Journey to Amsterdam!)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)  

Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour) 
Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip) 
Europe Trip: Part 13 (Day 11: Journey to Germany!)

Salam & Hello all :)
Today nak sambung my journey masa Europe Trip haritu to Amsterdam pulak :)




10 May 2015 
Itinerary:  
Road trip journey to Amsterdam

Visiting Zanse Schans
Iamsterdam (Museumplein)

Our journey from Frankfurt to Amsterdam
 Perjalanan dari Frankfurt ke Amsterdam ni ambil masa around 5 jam lebih jugak la.. Kalau cmpur rehat boleh sampai 6-7 jam. So memandangkan kitorang xberapa puas hati dgn Camping site kt Frankfurt ni, jadinya awal2 pagi dah gerak keluar. Haha. Menyampah I.

Pagi jugak kitorang gerak dalam pukul 7 lebih kot. And nak sampai Amsterdam awal jugak.. Sebab nak lawat Zansee Schans tu . Ala tempat kincir angin yang femes amous tu. Hehe. So kitorang gerak awal2, sampai sana awal.. then boleh rileks2 kan. 

Hehe.. tak reti nak sebut. Kat Hollads

Hollads :)

Nak masuk sempadan Netherlands lagi 1 km. Yay!

Tu dia.. depaann tu je Netherlands. Gambar ni di ambil dari Germany ni. Hiks

Yay! Dah masuk Netherlands :)

IKEA Netherlands. Kalau lah ada banyak masa.. memang menyoping kt sini. huu

Ni nak masuk Amsterdam Ring.


Lembuuuu Netherlands! Yang buat susu Friso tuu. Hehe. Harapnya DNA lembu ni xmasuk kt anak saya lah ye :')

Beautiful, beautiful scenery:)
Dalam perjalanan xde apa yang menarik sangat.. Just enjoying the scenery :) After 5-6 hours driving, kitorang sampai Amsterdam.. Sampai sana memang terus pergi dengan motorhome, xpergi campingsite dulu sebab nak jimat masa & kesenangan jugak. Kalau tak susah nk naik public transport bagai ke situ.

Sampai situ, kitorang bayar parking (5 euro xsilap), then boleh masuk free ambik gambar bagai. Memang cantik Zansee Schans ni, rasa mcm Dutch Lady gitu. Haha. Diorang mengekalkan ciri2 Dutch dulu2, kincir angin lama2 dulu. Memang nostalgia sangattt.

We were here! :)

Dutch Lady sangat kannnn

Me with Safiyyah :)

Zansee Schans lagi

Him

Nak jugakk. Haha

Her :)

Banyak air kan? hehe. Fyi, tu memang rumah orang tau

Us @ Zansee Schans Amsterdam :)

The windmills :)

The pastry.. sedaaaaaaaaaap!

Haha. Konon ayah nak jilat ice cream yang meleleh, tp nampak gaya mcm ayahnye je yang makan :D

The ducks!
Well, Amsterdam (Hollands/Netherlands) memang terkenal dengan kincir angin. Kalau perasan boleh kata 70% daripada kawasan Amsterdam ni adalah air. Macam tali air cmtu. Sebabnya, Amsterdam ni tepi laut.. then tanah daratan dia adalah di BAWAH paras laut. Sebabtu kalau tengok mmg rata2 banyak sgt kawasan berair. Tapi orang Dutch ni pandai.. even banyak kawasan berair, diorang jadikan tu ciri istimewa Amsterdam.. cantik je diorang buat canal la, ape la. Patut masa memula sampai AMsterdam tu pelik, apsal orang ni beriya naik motorboat kat kawasan mcm tanaman padi? haha. Pelik kan? tapi boat boleh kata digunakan meluas kat Amsterdam tau!

Oh yes, another thing kat Europe ni, kuda tu memang banyak la. Macam lembu je tepi2 jalan. Tapi yang menariknya, masa kitorang kat Amsterdam tu, boleh pulak ada sorang minah omputih ni selamba je naik kuda dia kat tepi jalan. Macam naik beskal je. Haha. Kalau kat Msia xdapek do cmni. 

Budak comot. Hihi

Zansee Schans lagi.

The windmills again..
Anyways, after few hours kt Zansee Schans tu, ambik2 gambar, makan eskrem & Hollands pastries (sedap gilaaa!), kitorang terus gerak pergi camping site.

Camping site ni kitrang pilih mmg dekat dengan city & accessible by bus. So senang la nk gerak mana2 eventhough 1 malam je kt situ. Hehe. Sampai situ, the receptionist memang sgt friendly.. check in semua.. kitorang rest. Makan speghetti (lagi! haha), pastu rest2 then gerak pergi Iamsterdam tu. Mulanya malas nak pergi.. Tapi dah alang2 sampai amsterdam kan, rugi laaa xpergi situ. Even penat, ku gagahkan jua nak pergi.

Camping Vliegenboss Amsterdam
Kitorang pergi sana naik bas. Dari camping site tu ambik bas sampai Amsterdam Central. Then naik tram (train atas jalan raya) utk terus ke Museumplein (yang ada Iamsterdam tu). Kitorang beli 1 ticket je (ticket bas) & ticket tu boleh guna utk naik tram/train/bas dalam masa sejam kot xsilap. Memang convenient la kalau orang yang keluar sekejap tu, jimat la kan. Ada jugak ticket utk 7 jam, sehari etc. Harga ticket.... alamak xigt. but around 2-3 euro kot. hehe.

The city of Amsterdam

Amsterdam

Dalam tram.. :)

Just touch the ticket here. Tak tahu nak pronounce . hehe
Sampai Iamsterdam tu dah agak petang dah sbnrnya.. around 6.30pm. Tapi kat Amsterdam ni pukul 9mlm tu cerah lagi.Haha. Sampai situ ada recreation site jugak kat depan tu. So ramai la orang beriadah & safiyyah pun main kt playground seklai dengan anak orang Dutch tu. Peramah betul anak orang Dutch ni sampai speaking Dutch dengan safiyyah. Haha. Safiyyah buat muka blank je xpaham =.= Safiyyah boleh kata tiap negara pergi, banyak je jumpa kawan2 anak orang putih. Nanti cari suami pun orang putih yang beriman ye nak :P

I amsterdam checked!

Us. I amsterdam, Hollads


The ground..
After a while ambil gambar & biarkan safiyyah main2 semua, kitorang gerak balik campingsite balik.. Then malam tu just rest je sebab esoknya nak simpan tenaga utk ke Keukenhoff Garden! Yay!!
Time ni rasa sedih pun ada, coz our trip will come to an end lagi 2-3 hari lagi. Malas nk menempuh dunia realiti (kerjaaaaa!) haha. But.. life must go on... +_+

Oh yes, untuk camping site yang kitorang sewa tu nama dia Vligenboss, tempat ok.. bersih.. ada cafe, ada mini shop (kalau nak stock up food pun boleh), layanan pun ok. cuma xbape nak ok toilet nya jauh sgt kat tengah. ada 1 tempat je ada toilet.. so xbape nak convenient kalau malam2 nk pergi toilet.. kitorang dapat pitch tepi.. mmm.. tu je la yang xbape ok. yang lain mmg best!! boleh bagi rating 8/10 la. hehe.

Harga kitorang bayar adalah 29 euro (RM129) (2A, 1C for motorhome pitch, 1 malam).

Boleh booking kt website Vligenboss & other info pun boleh tengok kt situ..

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 

Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170 


Day 11
Camping site: RM107 




Day 12
Camping site: RM129
Ticket (2A): RM53
Parking: RM22
Stock up food: RM100
Total: RM304
TOTAL: RM19,358


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com   

 

No comments: