August 18, 2015

Europe Trip: Part 15 (Day 13: Tulips at Keukenhoff Garden, Amsterdam)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)  
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour) 
Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip) 
Europe Trip: Part 13 (Day 11: Journey to Germany!)

Europe Trip: Part 14 (Day 12: Journey to Amsterdam!)


Salam people..
Harini xberapa nak ada mood. So layan kan aje la blog ni ye. Hehe


11 May 2015 
Itinerary:  
Keukenhof Garden


Harini xde plan sgt.. just spending time at Keukenhof Garden, whole day jugak la. Hehe.
Basically Keukenhof Garden ni is claimed as the most beautiful tulips garden in the world, which I kinda agree. Memang sgt2 cantik, berpuluh (myb ratus?) spesis tulip yang macam2 warna ada kt sini, yang xpernah tgk & xpernah tahu wujud pun ada. Memang awesome lah.

Keukenhof Garden tak dibuka sepanjang tahun tau, buka time musim bunga je. So kalau anda berminat nak lawat Keukenhof Garden ni, better datang time musim bunga. 

Well, kitorang booking ticket Keukenhof Garden ni online kat website Keukenhof Garden. Sebab, malas nak beratur panjang2 nak beli ticket kt sana. Beli online, bayar pakai kredit kad, siap. Hehe. Kitorang terus gerak sini naik motorhome, which means kitorang terus check out from Vligenboss Camping site & terus ke sini. Sebabnya, lepas dari Keukenhof Garden ni, kitorang akan terus ke camping site Noord, dekat area Keukenhof tu jugak. Booking campingsite pun kt website Noord tu. Coz it's nearer & easier this way. Esoknya kitorang akan terus gerak ke Brussels pulak :)

So early in the morning kitorang dah gerak pergi Keukenhof Garden, rugi la datang lambat2 sebab nanti ramai orang xbest ambik gambar. hehehe.

Layan kan aje gambar2 kitorang kt Keukenhof ni. Enjoy! :)

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit
 
Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit


Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit

Semua gambar adalah ORIGINAL, NO edit
 Ada banyak lagi gambar2 kat Keukenhof ni. So ni je la takat tu.. kang muak plak tgk :P hehe. After 2-3 hours.. After tu kitorang terus gerak ke camping site.


Ingatkan lama kat Garden tu, sebab tu xde susun itinerary lain that day.. So agak wasted time jgk huu. tapi xde boleh rest kt camping site :) Camping site yang kitorang pilih tu owned by Dutch family :) So mmg tanah persendirian la. Camping site tu tengah2 ladang tulip. memang cantik. tapi malangnya, time kitorang dtg tu tulips semua dah dituai :( so ladang kosong semata la. huu.

Kat Amsterdam ni perasan mmg lambat malam. pukul 9mlm masih terang lagi mcm pukul 630 kt msia cmtu. So gelapnye mmg kejap je laa. pukul 4-5 pagi dah terang benderang mcm pukul 7-8 pagi kat msia. Mmg sgt membantu utk bangun awal. Hehe.

Anyway, fees masa kitorang stay kat campingsite 37euro, utk 2A 1C with motorhome (1 night).

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 

Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170 


Day 11
Camping site: RM107 

Day 12
Camping site: RM129
Ticket (2A): RM53
Parking: RM22
Stock up food: RM100
Total: RM304


Day 13
Camping site: RM168
Keukenhof tickets (2A): RM145
Parking Keukenhof: RM22
Total: RM335
 
TOTAL: RM19,693


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com   

  

No comments: