August 27, 2015

Europe Trip: Part 16 (Day 14: Trip to Brussels, Belgium)

Disclaimer: All information in this blog is purely from blogger's experience & point of view. I will not be responsible for any unfortunate events might caused by using the information in my blog.
 
Note: This blog is written in mixture language - Malay & English. But I will try my best to keep consistency to use proper language at a time.
 
Read the series before: 
Europe Trip : Part 1 (Dreaming & Planning)
 
Europe Trip : Part 2 (Planning & Background Information)
 
Europe Trip: Part 3 (The Journey)
Europe Trip: Part 4 (Day 2: Stamford Bridge Stadium)
Europe Trip: Part 5 (Day 3: London City Tour)
Europe Trip: Part 6 (Day 4: London City Tour II)
Europe Trip: Part 7 (Day 5: Day Trip to Stonehenge)

Europe Trip: Part 8 (Day 6: The Journey to Paris!)  
Europe Trip: Part 9 (Day 7: Paris City Tour)  
Europe Trip: Part 10 (Day 8: Switzerland.. here I come!!) 
Europe Trip: Part 11 (Day 9: Switzerland Day Tour) 
Europe Trip: Part 12 (Day 10: Zurich Road Trip) 
Europe Trip: Part 13 (Day 11: Journey to Germany!)

Europe Trip: Part 14 (Day 12: Journey to Amsterdam!) 
Europe Trip: Part 15 (Day 13: Tulips at Keukenhoff Garden, Amsterdam)

Salam & Morning people :)

Hehe. This will be 2-3 last post for the Europe trip entry ni.. The journey will come to an end :(
So in this entry I will share the experience in Brussels, Belgium & went back to London via EuroTunnel .

12 May 2015 
Itinerary:  
Manneken Pis

Atomium 

Today we continue our journey back to London. From Netherlands, we went through Brussels, Belgium & we took Eurotunnel to be back to London. Expected arriving time around 7-8pm in London & we will go straight to our friend's house in London area.

That day, around 7pm kitorang dah gerak from the campingsite. I would say, that was the last campingsite in our Europe trip journey. Sedih je rasa.. huu. Our trip will come to an end dah.. :'( After returning the key & stock up water level (motorhome), ktorang terus gerak ke Brussels. 

Ams - Brussels

Well, jarak perjalanan dari Amsterdam to Brussels around 2jam setengah . Tapi bajet around 3 jam stgh la campur berhenti2 rest isi minyak semua kan. Hehe. So sebabkan kitorang bertolak awal, so sampai Brussels pun agak awal, around 10am mcmtu dah sampai. Our first destination is Manneken Pis, which I do not know why it is called an "attraction". uh-uh.

Manneken Pis ni sebenarnya adalah patung budak lelaki yang terkencing. Seriously, xpaham tang mana yang menarik tu. Haha. Tapi I tell u what, memang raaaaaaaaaaamai tourist kat situuuu. Haha. Maybe sebab dah dilistkan as "must place to go in Brussels" kot? Ntah la.

Perjalanan ke Brussels

On the way.. :)

Dah sampai Belgium dah. see the flag? hehe :D

Our adventure journey started when we need to find the exact location of this Manneken Pis. Punya laaa susah nak carik, sebab kt tgh2 town! Guna GPS, masuk lane sana, masuk lane sini. Kata dah sampai. Tapi xnampak pun? Pusing 2-3 kali tempat yang sama! And to make it worse... kat Brussels jalan besar ada 6 lane. aaaaaaaannndd.. sesak & jem teruk keenam2 lane tu! Fuhhh memang dasat. Berdebar je rasa sepanjang kt Brussels tu. Yelah, kitorang naik motorhome yang besar gabak tu. Dah la jalan sesak ya amat, takut xternampak motor ke apa ke terlanggar, satu hal plak. Dah tu, cari Manneken Pis xjumpa2. Hampir2 nak give up.

Jalan yang jem kat Brussels. Ni baru sikit ni. mencabar mental betul
At last, kitorang decide utk park je dulu & jalan sambil tanya3 orang. coz based on GPS, tempat tu mmg around tu dah. Dah park tu, kitorang jalan je sepanjang tu. Sambil2 jumpa orang tanya mana Manneken Pis. Hehe. Jalan punya jalan... saaaaaaampai la. Laaaa... patut xjumpa tadi.. sebab memang kecik cenonet je ha . Haha. Orang yang kitrang tanya tu pun tergelak bila kitorang nak pergi Manneken Pis tu. Malu iols tau. Haha. Padahal tempat tu kitorang dah lalu dah, tapi sebab kecik (xsangka main attraction sekecik tu) so kitorang xperasan. Plus, Manneken Pis ni kat celah2 bangunan Brussels. Hehe.

Sampai situ, ambik2 gambar sikit, kitorang shopping souvenir & choc kat area situ. Tell u, kat Brussels memang heaveeeeeeeeeeeeen dengan chocolate! Merata jual waffle & Belgium choc.. memang sedap2 belakaaaaa. nyums! ada yang murah , ada yang mahal. but for me, mana2 pun sedap! Waffle 1 euro (RM3.50) pun boleh dpt yang sedap! :)

Taadaa!! Ini lah dia Manneken Pis aka budak terkencing tu. hahah

Tak senonoh ni. Dont do this at home. Haha. Terkencing sambil makan waffle =.=

Ramai nya orang ambik gambar budak kecing :S
After around 40 mins kt situ kitorang teruskan perjalanan ke Atomium plak. Basically for me, atomium ni xde apa pun.. just mcm replica atom H2O (air) yang dibesarkan berapa ribu kali ganda tah. And kat area situ pun ada Mini Europe. I think Mini Europe ni replica bangunan2 attraction mcm kt Europe contoh Eiffel Tower, etc. 

Masalah jugak nk cari atomium ni, sebab xde dlm GPS. haha. Tanya2 orang pun xtahu katanya. I thought atomium ni around situ je.. rupanya tak.... T_T I could not recall macam mana kitorang cari.. tapi berpusing2 jugak la & hampir nak putus asa. Haha. at last... sampai jugak!

That time Safiyyah dah tidur dalam motorhome. Penat sgt kot. Kesian pulak nak kejutkan dia.. so kitorang just ambik gambar depan tu kejap je. Plan nk pergi mini europe pun cancel. Huu. tak pe lah. sbb kitorang dah pernah pergi yang mcmni kat Jepun dulu :)

Best ni. Tapi xbeli pun. hahah

Cantik murals :)

City of Brussels.

Not sure ni church apa, tapi mmg cantikkkk <3

Ini lah dia.. atomium yang digembar-gembur kan tu. hahah

After kat Atomium tu, kitorang terus ke Calais, utk naik Eurotunnel ke Folkstone, London :)
Perjalanan dari Brussels ke Calais pun ambik masa dalam 2 jam jugak, So kalau campur rest dlm 3 jam la. Kitorang bertolak dari Brussels around 12pm sampai Calais around 3pm. Fuhh.. lama lagi sebab kalau ikutkan kitorang punya Eurotunnel dlm pukul 7pm xsilap. paling awal boleh masuk around 5pm (2 jam awal). so 2 jam jugak la kena tunggu. Tapi xpe,.. sebab kat tempat menunggu tu ada mcm shopping mall. Boleh la nk shopping ke, nak makan ke.. rileks :) Seingat saya, rasa mcm xlama la menunggu tu. Hehe.

Perjalanan Brussels ke Calais

Around 5pm, kitorang masuk tunnel. 45 min kat bawah dasar laut utk ke Folkstone. Hehe. memang bestttt!! worth lifetime experience :) Sampai Folkstone pukul 545pm.. hari still cerah lagi. Hehe. sampai je situ rasa mcm best sgt2, sebab drive mcm kat malaysia, left side driving! haha. Sebab sebelum ni time kat paris semua tu.. semua kena drive terbalik kan. Ni rasa selamat sikit sebab dah biasa mcm kt msia. Hehe.

Dari Folkstone tu, kitorang terus ke rumah kawan kat London kat Manor Park, Surrey. Planned utk bermalam kt area situ dalam motorhome (please dont do this, hehe). Sebab ni mmg illegal la. actually it was last minute plan.. sebabnya ikutkan kitorang plan nk bermalam kat campingsite kt London ni.. cumanya last minute kena cancel sebab kena sampai before 9pm, which kalau ikut itenarary kitorang memang agak impossible la. So xde back up plan........ jadinya terpaksa la illegal sikit, parking kt tepi jalan uni tu... tidur dalam motorhome. Fuhhhh.. memang xboleh tidur lena beb, takut2 jugak kot2 orang masuk rompak ke.. kan naya je. ye la xde security semua. Memang takut & rasa xselamat (even sbnrnya ok je sebab kitorang park tu kt dlm uni).

Folkstone - Manor Park journey
Anyways, perjalanan dari Folkstone ke Manor Park dalam sejam setengah or around 2jam jgk la. kitorang sampai situ... mcm dah malam around 9pm mcm tu kot. xigt kenapa ambil masa too long utk sampai.. Sampai sana, our friend tu siap masak semua utk kitorang. Fuhhh rasa nikmat sgt dpt makan proper. Haha. Selama 2 minggu ni makan asal kenyang je kan. Haha. My husband sampai 3 kali tambah, xmalu betul :P

Lepas makan, kitorang borak2 around 12-1am jgk la.. Then kitorang terus balik motorhome & tidur. Sebab esoknya will be a loooooooooooong journey utk pulangkan motorhome (kena return before 11am!) & bersiap utk balik Malaysia... Flight balik Malaysia malam esok, kat Heathrow airport.

Total spending for now

Motorhome (Rental, GPS, Bedding, Child seat): RM4674
Flight (2 adults, 1 child): RM7168
Travel insurance (2 adults, 1 child): RM275


Day 1
Cab rental Airport - Homestay: RM220
Homestay London (5 night): RM1295

Day 2  

Stanford Bridge Stadium Tour (2 adults) : RM196 

Day 3
Octopus card (+ reload 10pound) x2 : RM177.50
 

Day 4
Shopping spree

Day 5
Car rental: RM289.50
GPS: RM88
Car park Stonehenge: RM30 
Minyak: RM119
Total Day 5: RM525.50 

Day 6
Taxi to Redhill Farm: RM471

Eurotunnel (Folkstone - Calais): RM560
Toll in France: RM126
Minyak: RM210
Camping site Paris: RM301
Total Day 6: RM1668

Day 7
RER fare x 2: RM85
 

Big Bus fare x 2: RM234
Total Day 7: RM319 

Day 8
Minyak diesel : RM563

Stock up food: RM100
Total Day 7: RM663



Day 9
Camping site: RM288

Jungfraujoch: RM1152
Makan: RM55

Souvenir:RM100
Total Day 7: RM1595
  


Day 10
Camping site: RM170 


Day 11
Camping site: RM107 

Day 12
Camping site: RM129
Ticket (2A): RM53
Parking: RM22
Stock up food: RM100
Total: RM304


Day 13
Camping site: RM168
Keukenhof tickets (2A): RM145
Parking Keukenhof: RM22
Total: RM335
 

Day 14
Eurotunnel (Calais - Folkstone): RM560
Parking Brussels: RM20

Souvenir: RM100
Total: RM680

  
TOTAL: RM20,373


To be continued..

PS: Any question, feel free to email me zunitaramli@gmail.com    

No comments: